Astro Citeste viitorul

Astrologia Maya

Astrologia MayaSistemul religios al civilizatiei maya are o vechime impresionanta, precedand cu mai bine de 2000 de ani era crestina. Preotii maya au reusit sa structureze o religie solida, plecand in principiu de la influentele exercitate de corpurile ceresti si de constelatii asupra pamantului. Astfel s-a nascut si astrologia maya, atestata prin dovezi documentare si arheologice precum Codexul de la Paris si Codexul Dresden, picturi murale, imagini, desene si texte zugravite pe obiectele de olarie.

La fel ca si la anticii egipteni, si populatia maya corela stiinta astrologiei cu activitatile de cultivare a pamantului, cu dinamica propriului sistem politic sau cu alte activitati sociale si profesionale. Soarele, Luna si Venus se pare ca au exercitat o influenta decisiva asupra evolutiei intregii acestei civilizatii, mai puternic decat alte planete, si de aceea diferentele intre cultura maya si altele similare sunt destul de mari si profunde.

In esenta, astrologia maya si predictiile sale se bazeaza pe asa-numitul Calendar Tzolkin, menit sa ajute fiecare persoana sa isi stabileasca precis data nasterii, lucru foarte necesar pentru stabilirea altor trasaturi astrologice definitorii, care sa permita mai apoi intocmirea unei harti astrologice exacte. Pentru anticii maya, timpul nu era privit ca liniar ci supus ciclicitatii, fapt care a si permis preotilor maya sa intocmeasca un sistem astrologic solid, bazat pe datele fixe din calendarul Tzolkin. Zilele mai importante din acest calendar reiterau, in viziunea populatiei maya, evenimente esentiale din trecut, care se propagau astfel si in viitor, intr-un etern ciclu al vietii si mortii.

Sistemul numeric maya avea la baza 20 de glife sacre, reprezentand fiecare diverse efecte ale actiunilor zeilor la niveluri multiple ale lumii reale, zeii in sistemul religios maya manifestandu-se pe cale naturala in orice moment si in orice zi a anului. Zeii structurau astfel un timp si un spatiu marcate prin sacralitate, permitand sufletelor insetate de absolut sa paseasca pe o cale a purificarii si atingerii absolutului. Persoanele nascute sub o anumita glifa solara erau definite printr-un tip de personalitate aparte, existand in total 20 de glife si respectiv 20 de tipuri de personalitate.

Horoscopul maya continea deci nu 12 ci 20 de asa-numite zodii astrale, iar zilele de nastere isi puneau amprenta asupra dezvoltarii ulterioare a personalitatii umane plecand de la aceasta impartire judicioasa consfintita de religia maya:

1. Dragonul rosu – persoanele nascute sub aceasta glifa prefera viata in spatii deschise, iubesc si respecta natura si sunt buni protectori ai celor defavorizati de soarta.
2. Vantul alb – foarte abili in arta comunicarii, persoanele nascute sub aceasta glifa solara sunt considerati mesageri ai pacii si capabili sa aduca dragoste si armonie peste tot unde sunt bine primiti.
3. Noaptea albastra – persoane caracterizate prin spirit artistic, foarte creative, cu deschidere catre lumea visului si a imaginatiei roditoare.
4. Samanta galbena – educatori de incredere si buni protectori ai celor aflati in nevoie.
5. Sarpele rosu – fiinte pline de senzualitate, acestia sunt nascuti pentru a oferi placere si a starni pe oricine doresc in plan sexual.
6. Mediatorul alb – diplomati inascuti, aceste persoane sunt abile in a implementa pacea in toate colturile universului.
7. Mana albastra – medicii, terapeutii, orice alt tip de vindecatori sunt definiti prin aceasta glifa, dar pentru a isi putea exercita talentele trebuie ca mai intai ei insisi sa fie capabili sa tina sub control suferinta si durerea.
8. Steaua galbena – persoane rafinate, indragostite de tot ceea ce are viata mai bun de oferit, vor face tot posibilul pentru a se bucura de un trai luxurios, intesat de placeri si fineturi de tot felul.
9. Luna rosie – cei nascuti acum isi traiesc viata intr-un mod direct, apreciind prezentul si tratand in mod egal atat pe cele bune cat si pe cele mai putin bune.
10. Cainele alb – sunt fiinte inclinate spre joaca si prietenie, dar pot fi si foarte protectivi, chiar cruzi atunci cand e vorba sa ii apere pe cei pe care ii iubesc.
11. Maimuta albastra – persoane foarte ocupate, mereu in miscare, dar si suficient de frivole incat sa nu ia mai nimic in serios pe durata intregii lor existente.
12. Omul galben – persoane caracterizate printr-o intuitie iesita din comun, care deseori pot atinge nivelul unei intelepciuni superioare. Nu se deschid catre altii si de aceea pot jigni prin aerele de superioritate intelectuala.
13. Zburatorul rosu – persoane curajoase, care cauta mereu aventura si le place sa exploreze totul in detaliu.
14. Vrajitorul alb – sunt fiinte harismatice, care isi vor folosi acest atu pentru a subjuga pe ceilalti.
15. Vulturul albastru – sunt fiinte motivate, care isi ating mereu scopul pentru ca nu renunta niciodata sa lupte pentru interesele lor.
16. Razboinicul galben – perfectionisti inascuti, aceste fiinte invata toata viata lor, avand o inclinatie aparte pentru studiu.
17. Pamantul rosu – este glifa care defineste pe cei care se concentreaza asupra propriei impliniri in plan spiritual si material.
18. Oglinda alba – persoane pline de onestitate, care nu se feresc sa spuna adevarul verde in fata.
19. Furtuna albastra – persoane puratoare ale schimbarii, doritori de schimbare, dar care pot da peste cap echilibrul existent la un moment dat.
20. Soarele galben – fiinte vesele si calduroase, care pot umbri pe ceilalti din dorinta de a fi mereu in centrul atentiei.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu