Cariera Internet

Wikipedia a reusit sa stranga o suma consistenta de bani din donatiile fanilor sai

Wikipedia a reusit sa stranga o suma consistenta de bani din donatiile fanilor saiIn fiecare an, cea mai cuprinzatoare enciclopedie electronica din lume cunoscuta si noua, romanilor, sub numele de Wikipedia organizeaza o strangere masiva de fonduri care sa permita existenta sa independenta de reclame precum si cresterea progresiva a arhivelor sale deja impresionante. La sfarsit de an 2011, aceasta fundatie a reusit astfel sa stranga suma record de 20 de milioane de dolari gratie donatiilor modeste, dar venite din toata inima facute de peste 1 milion de persoane din intreaga lume.
 
Campania Wikipedia pentru strangerea de fonduri a durat aproximativ o luna si jumatate si s-a desfasurat la final de an 2011, cand multi dintre fondatorii si mai vechii colaboratori ai Wikipedia au facut cate un apel zilnic catre vizitatorii acestui mega-sit pentru strangerea de fonduri mai consistente care sa le permita activitatea lor foarte productiva si complet gratuita si pe viitor. Staff-ul propriu-zis al Wikipedia nu include prea multe persoane, dar colaboratorii depasesc adesea 100.000 de persoane, in 2012 liderii fundatiei dorindu-si chiar sa atinga cifra record de 200.000 de colaboratori.
 
Aparte de aceasta campanie anuala de strangere de fonduri, Wikipedia mai primeste sume consistente si din diverse donatii particulare si tot felul de burse si premii, dar grosul fondurilor vin tot din donatiile mici si anonime colectate pe parcursul intregului an, in acest mod Wikipedia fiind cu adevarat cea mai completa enciclopedie din lume, care exista exclusiv prin vointa oamenilor obisnuiti, dornici sa cheltuie sume mici de bani pentru a primi in schimb articole de maxim interes din cele mai variate domenii.
 
In prezent, nu exista practic nici un profesionist care se respecta, care sa nu apeleze de mai multe ori intr-un an si la informatiile pretioase puse la dispozitie in mod gratuit de Wikipedia, foarte multi ziaristi, politicieni, arhitecti, ingineri, medici, studenti si elevi sau artisti folosind frecvent aceasta enciclopedie atat pentru interesul lor profesional cat si in interes personal. De aceea nu este deloc de mirare faptul ca Wikipedia reusesc sa stranga anual sume mari care sa le permita sa isi plateasca toate cheltuielile cu personalul, taxele fiscale si alte cheltuieli deloc de neglijat cu aparatura si utilitatile.
 
Avand birourile companiei situate in orasul San Francisco din Statele Unite si in alte orase americane si bucurandu-se si de sprijinul generos al mai multor colaboratori competenti localizati peste tot in lume, Wikipedia exista pe Internet de ani buni de zile, oferindu-ne constant informatie de calitate si adusa mereu la zi in foarte multe limbi de pe glob, limba romana fiind una dintre acestea.
 
Nu intotdeauna la fel de norocosi ca si anul trecut, echipa Wikipedia a avut de infruntat uneori si probleme financiare majore, dar ei au reusit intotdeauna sa le depaseasca, refuzand constant sa faca apel la publicitate pentru a-si suplimenta fondurile si pe aceasta cale. O realizare de exceptie a tuturor utilizatorilor sai si un proiect de mare succes chiar si in perioade de criza economica, Wikipedia ramane deci si pe viitor la dispozitia tuturor, donatii mai mici sau mai mari putand fi facute catre dansii in fiecare zi din an si nu doar in luna decembrie, in acest mod fiecare dintre noi fiind siguri ca am contribuit cu cate putin la dezvoltarea uneia dintre cele mai impresionante enciclopedii din toate timpurile.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu