Cariera Consultanta

Cum sa revii in forta in cazul unui interviu profesional compromis?

Cum sa revii in forta in cazul unui interviu profesional compromis?Exact atunci cand ai gasit compania unde vrei sa lucrezi pe viitor si reusesti in sfarsit sa ajungi pana la etapa ultima a interviului profesional, se nimereste uneori sa poti avea si putin ghinion, intarziind poate cu doar cateva minute dupa ora programata, stropindu-ti costumul impecabil cu niste cafea ori chiar facand o prima impresie complet dezagreabila din cauza unor vorbe aiurea, scapate sub presiunea momentului.

Nu e totusi prea tarziu sa revii in forta nici macar in asemenea situatii limita si poti inca salva aparentele reusind chiar sa iti atingi obiectivul propus, dar trebuie sa ai ceva prezenta de spirit si sa te misti foarte repede, aratand imediat mai multa incredere, schimbandu-ti atitudinea si incercand sa il oglindesti placut pe cel din fata ta cu un zambet profesional larg si plin de caldura.

Orice mic dezastru s-ar putea produce in asemenea momente, este imperios necesar sa nu insultam inteligenta persoanei care organizeaza interviul cu scuze false sau tot felul de tertipuri ieftine, onestitatea si abordarea directa a problemei experimentate fiind cea mai buna politica. Astfel aratam ca ne descurcam multumitor si in situatii mai presante si putem primi imediat si recompensa, respectiv continuarea interviului in conditii normale, fara prejudecati.

Tot pentru a salva eventuale gafe care apar pe durata interviului profesional, dar si pentru a preveni altele, este recomandat sa nu ne grabim cu dezvoltarea unui raspuns la intrebarile puse ci sa oferim doar informatii de interes, care sa permita celui care ne ia interviul sa puna alte intrebari din care, eventual, sa aflam noi insine informatii utile in acord cu care sa ne ajustam si celelalte raspunsuri pentru a raspunde astfel pretentiilor angajatorului si celor ale postului scos la concurs.

Asa-numitul proces de feed-back, prin care asimilam noi informatii referitoare la cerintele postului pe care il dorim este esential pe parcursul oricarui interviu profesional, noi putand sa avem acum adevarate revelatii si sa descoperim ca suntem chiar persoana ideala pentru locul de munca vizat sau, dimpotriva, ca  nu vom face fata chiar atat de usor pozitiei oferite. De aceea, si in aceasta situatie, nu e cazul sa ne grabim cu raspunsurile, dar va fi totusi nevoie de multa prezenta de spirit pentru a analiza rapid toate informatiile noi si a ne decide daca mai dorim sau nu postul in cauza.

Cunoscand in detaliu atat compania care angajeaza cat si natura exacta a activitatii desfasurate aici, se poate mai usor trece peste unele sincope ale interviului daca se mizeaza si pe cartea laudarii performantelor companiei in cauza, dar nu oricum ci cu exemple bine gandite, pregatite eventual din timp. Nu poti da gres atunci cand arati cat de mult apreciezi compania si angajatii sai de succes, si in acest fel multi aplicanti reusind sa castige adesea puncte pretioase la interviul profesional.

In sfarsit, nu intotdeauna este indicat sa iti doresti sa controlezi si tu, la randul tau, interviul si directia in care va merge, unii aplicanti facand tot posibilul pentru a puncta cat mai decisiv si chiar incercand sa domine situatia, crezand ca astfel ar avea mai multe sanse de reusita. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa, noi avand nevoie, este adevarat, de prezenta de spirit si de putina initiativa, dar fiind recomandat sa lasam interviul sa decurga dupa planurile angajatorului si nu sa incercam sa luam noi fraiele in maini.

Interviurile profesionale pot fi trecute cu succes chiar si atunci cand inceputurile nu sunt tocmai favorabile, dar asta nu inseamna ca intotdeauna succesul acesta va garanta si o buna evolutie profesionala ulterioara. Uneori, pur si simplu, nu ne potrivim din motive obiective cu cerintele unui job dorit de noi, iar angajatorul va tine cont mai degraba de acest lucru si nu de gafele sau de micile dezastre din timpul interviului atunci cand ne da unda verde sau cand, dimpotriva, ne trimite acasa.

De aceea, nu trebuie sa disperam daca suntem respinsi la un interviu deoarece nu intotdeauna vom fi noi vinovati pentru aceasta, eforturile noastre urmand sa fie insa rasplatite mai tarziu, cu ocazia altor interviuri, unde vom fi si mai bine pregatiti, dar si mai potriviti pentru a ocupa o pozitie profesionala unde sa ne simtim ca pestele in apa, dand si randamentul asteptat si de asemenea primind si beneficiile visate de noi.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu