Astro Astrologia zodiilor

Originile astrologie


Astrologia se pare ca s-a nascut ca un raspuns la dorinta vechilor oameni de a-si clarifica mai bine sensul existentei lor pe Pamant. Astrologia a fost o cale de baza prin care sa se aduca putina lumina in haosul initial si nu intamplator stim astazi ca mai toate vechile culturi aveau o componenta majora care implica studiul astrelor si influenta acestora asupra destinului oamenilor.

In trecut astrologia a fost folosita atat pentru a educa sau pedepsi spiritul uman cat si pentru a gasi cele mai universale formule de convietuire intr-o societate. Plecand de la astrologie s-a ajuns astfel la infioratoarele sacrificii umane si animale menite sa calmeze mania zeilor si sa restaureze ordinea cosmica. Tot prin astrologie s-au structurat mai tarziu si primele forme de adorare a zeilor care personificau de fapt astrii ceresti si marile forte ale naturii.

Pana in ziua de azi anticii babilonieni sunt cei creditati cu inventarea unui sistem astrologic bine pus la punct. De aici astrologia si studiul ei s-a raspandit mai apoi in intreaga Asie, dar si in Europa, mai intai in Grecia si apoi mai departe. Europenii au incercat sa dezvolte astrologia pana la rangul de stiinta, unii astrologi celebri ai Evului Mediu reusind sa se introduca gratie cunostintelor lor vaste pe langa monarhii timpului si exercitand o influenta deloc de neglijat asupra cursului evenimentelor de atunci.

Primii savanti europeni de renume au fost nu doar oameni de stiinta, dar in egala masura si astrologi practicanti ei avand nevoie sa demonstreze ca poseda cunostinte solide de astrologie pentru a-si putea astfel impune mai usor teoriile lor stiintifice si observatiile de natura pur matematica. Galileo Galilei, Copernicus, Kepler, Brahe sau Isaac Newton au fost cu totii si fini practicanti ai astrologiei si magiei nu doar savanti celebri ai timpului lor. Nu intamplator Biserica Catolica ii condamna pe unii dintre acestia la ardere pe rug intrucat se banuia ca ei folosesc si metode specifice magiei albe sau neagre pe langa simplele calcule matematice sau descoperirile de fizica.

Nu doar in plan stiintific a avut astrologia ceva de spus ci si in plan artistic multi dintre marii scriitori sau compozitori folosind in creatiile lor teme specifice astrologiei sau doar notiuni simple menite sa familiarizeze publicul cu acest domeniu al cunoasterii. In ce priveste sistemul educativ din Europa aici astrologia era o adevarata regina printre celelalte arte, studiul ei fiind ceva obligatoriu la toate universitatile de renume din Europa. Din astrologie s-au desprins apoi cu incetul o serie de stiinte moderne care mai tarziu si-au afirmat indepndenta totala si s-au separat complet de astrologie.

Pentru oamenii de rand din vechime astrologia era o necesitate deoarece gratie predictiilor oferite de catre invatatii acelor vremi ei puteau sa isi cultive pamantul in liniste, stiind cand va fi an secetos si cand ploios, cand se anunta ploaie cu gheata sau alte dezastre naturale de proportii. Astrologii erau foarte respectati si despre unii chiar se credea ca pot influenta cursul vremii sau al evenimentelor in bine sau in rau, dupa cum le dictau interesele sau toanele. In limba romana chiar exista un cuvant prin care ei erau numiti, solomonari, astfel le spuneau taranii din trecut astrologilor priceputi de care se temeau si pe care ii respectau cu veneratie.

In prezent asistam la ceva ce s-ar putea numi o renastere o astrologiei la nivel mondial insa lipsa de comunicare dintre scolile de astrologie diverse si lipsa de interes fata de o mai buna organizare a informatiei bogate nu prea ne incurajeaza sa speram ca astrologia ar avea intr-adevar sanse de reusita in decursul vietilor noastre. Poate mai tarziu, cand oamenii vor renunta sa alerge la nesfarsit dupa bani nemunciti, sa se intample ceva deosebit si astrologia sa renasca din propria cenusa ceva mai aproape de nivelul de intelegere al tuturor si cu un rang asemanator celui dobandit de stiintele moderne.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu