Astro Astrologia zodiilor

Cum s-au ascuns zeii Egiptului in astrologia vestica?

Cum s-au ascuns zeii Egiptului in astrologia vestica?Semnele zodiacului, asa cum le cunoaste in prezent, ne ofera unele indicii asupra vechimii lor impresionante atunci cand ne raportam la o cultura antica sau alta, inclusiv Egiptul antic regasindu-se din plin prin marii sai zei in astrologia noastra vestica.
 
Foarte multi dintre zeii majori ai Egiptului antic au supravietuit astfel, denumirile lor fiind modificate, dar esenta definitorie pentru fiinta acestor zei ramanand nealterata de trecerea timpului. Fiecare semn al zodiacului ne indica, de fapt, un zeu iubit sau temut de egiptenii de altadata, iar acestia sunt:
 
Berbecul
Prin simbolistica sa bogata, zodia Berbecului ne trimite fara de gres la Khnum sau Khnemu, un foarte vechi zeu al Egiptului, care patrona altadata izvoarele apelor Nilului. De aici si pozitia sa suprema de creator al tuturor zeilor si oamenilor, reprezentat adesea sub forma unui barbat cu cap de berbec.
 
Taurul
Puterea pamantului, specifica pentru aceasta zodie, a fost altadata intruchipata de catre marea zeita mama a Egiptului, numita Hathor, dar si de taurul sacru Apis, cel care intruchipa regenerarea ciclica a vietii pe pamant.
 
Gemenii
Aceasta este singura zodie reprezentata la vechii egipteni nu de un zeu ci de un principiu care trimite la dualitatea fiintei umane, folosit altadata pentru a intelege mai simplu natura duala a omului. Ka, scanteia divina, este probabil reprezentarea cea mai potrivita pentru aceasta zodie destul de complexa si chiar contradictorie.
 
Racul
In mod paradoxal pentru Rac, asa cum il cunoastem cu totii, Phoenix este cea mai apropiata reprezentare a sa pentru anticii egipteni, aceasta fiind nu doar pasarea vietii si a invierii, dar si o reprezentare a visului si a personalitatii introvertite, specifica de altfel si pentru cei nascuti in zodia Racului.
 
Leul
Optimisti si plini de imaginatie, Leii au fost adesea comparati cu marea zeita Sekhmet a Egiptului antic, ea fiind cea care patrona altadata razboaiele, dar si unele mestesuguri de prim interes si fiind recunoscuta pentru spiritul sau impetuos.
 
Fecioara
Nimeni altcineva decat Isis, zeita magiei si a civilizatiei antice se ascunde sub simbolistica acestei zodii, care tinde mereu sa atinga niveluri superioare ale existentei aici, pe pamant.
 
Balanta
Zeul temut al Egiptului, Anubis, cel care judeca toate si era reprezentat tinand o balanta in maini este prezent si astazi in simbolistica Balantei.
 
Scorpionul
Zeita scorpion Serket, cea care patrona tainele si magia neagra este reprezentativa pentru Scorpion, o zodie care intuieste foarte bine neprevazutul si pericolele care se ascund acolo.
 
Sagetatorul
Zeul vanator Nergal, cel care distrugea totul cu placere, dar in acelasi timp proteja si granitele Egiptului este foarte apropiat de simbolistica Scorpionului.
 
Capricornul
Thoth, un zeu al intelepciunii si a artelor de tot felul, este ascuns sub semnul Capricornului, aici fiind folosit mai degraba intelectul decat forta primara pentru a transforma realitatile lumii vazute.
 
Varsatorul
Ea, dar si Hapi sunt zeite ale apei, protecoare ale Nilului care au udat necontenit pamantul Egiptului pentru a-l pastra fertil si prosper.
 
Pestii
Hatmehit sau Hatmehyt era altadata zeita care proteja delta Nilului, dar si pestii care traiau aici si de aceea egiptenii o reprezentau adesea sub forma unei zeite-peste, ea fiind numita si Patroana suprema a tuturor vietatilor acvatice.
 
Desigur ca zodiacul traditional egiptean difera mult de cel folosit in prezent in astrologia vestica, dar este totusi evident si faptul ca nu toti zeii Egiptului au disparut odata cu decaderea acestei marete culturi a antichitatii, unii dintre acestia supravietuind pana in prezent si in formele astrologice din prezent, dar si in alte dimensiuni culturale, unde continua sa ne serveasca in modul lor aparte, tacut si plin de expresivitate.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu