Astro Astrologia zodiilor

Astro-psihologia


Unul dintre primii psihologi de profesie care a luat serios sub analiza implicatiile astrologiei in planul psihicului uman a fost celebrul Carl Gustav Jung care a si reusit sa ajunga la unele concluzii destul de interesante prezentate pe larg in studiul sau de Psihologie Analitica. Baza de plecare in acest studiu este ipoteza conform careia personalitatea umana nu se formeaza de-a lungul timpului ci exista din fasa intr-o forma latenta adica, la fel ca si in cazul astrologiei, se vorbeste despre o anume predestinare a omului supus nu doar capriciilor astrelor ci si propriei sale naturi interioare.

Prin astrologie psihicul uman poate fi revelat nu doar in aspectele sale exterioare, dar printr-o practica indelungata se poate descoperi si latura oculta a oricarei persoane ascunsa in straturile profunde ale sufletului omenesc. Horoscopul personalizat, de exemplu, facut la o varsta frageda, va arata acele aspecte de personalitate care inca nu se fac prezente, dar care vor aparea cu timpul putandu-se astfel lua anumite masuri din timp pentru a fi preintampinate devierile de la un curs normal si natural al vietii copilului. Prin astrologie poti deci sa te intelegi mai bine in plan psihologic si sa iti asumi adevarata ta natura fara a dezvolta false complexe care sa iti transforme viata intr-un adevarat calvar.

In studiul sau Carl Gustav Jung a reusit sa incadreze diferitele forme de exprimare ale psihicului uman in 4 mari clase sau tipuri psihologice care se vor regasi toate, dar in grade diferite la fiecare dintre noi. Astfel se discuta despre Aspectul rational, Aspectul senzorial, Aspectul intuitiv si Aspectul emotional. Aceste 4 categorii pot fi apoi grupate si ele in altele doua pe principiul opozitiei, obtinandu-se astfel perechile Rational-Emotional si Senzorial-Intuitiv. Primele doua vor avea rol in evaluarea si analiza lucrurilor pe cand celelalte au rol doar in obtinerea si furnizarea de informatii diverse. Acolo unde domina prima pereche se va discuta despre un tip de personalitate supusa ratiunii si ordinii, iar unde este mai puternica cea de-a doua pereche vom intalni o personalitate mai sensibila si deschisa catre orizonturi care depasesc sfera ratiunii.

Ideal este ca de-a lungul vietii sa ne straduim sa atingem un echilibru functional al tuturor celor 4 forme de manifestare a psihicului uman, dar nu e deloc o sarcina usoara. Astrologia se bazeaza si ea pe 4 elemente fundamentale, aerul, apa, focul si pamantul. Aici semnele de foc vor corespunde, de exemplu, tipului intuitiv din clasificarea lui Jung si la fel ca si in concluziile marelui psiholog si in astrologie idealul este atins intotdeauna printr-un bun echilibru intre cele 4 semne adica atingerea unui grad de constiinta superioara unde nu mai sunt permise excesele de nici un fel si unde se regasesc armonios apa, aerul, pamantul si focul. Nu este deloc o sarcina usoara insa se poate atinge acest obiectiv de-a lungul intregii vieti daca ne dorim acest lucru si daca nu ne temem ca eforturile noastre vor fi zadarnicite de apropierea mortii. Moartea este doar o trecere deci merita investit in atingerea unui prag superior al constiintei care sa ne permita o existenta mai usoara intr-un alt plan al existentei.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu