Promovarea este o etapa profesionala previzibila si asteptata pentru cariera oricaruia dintre noi, nu putini fiind cei care reusesc sa acceada pe o pozitie superioara gratie eforturilor lor deloc de neglijat si a seriozitatii cu care se achita de sarcinile zilnice de munca.
Din pacate insa exista destul de multe situatii in care promovarea poate fi obtinuta foarte greu in ciuda tuturor sanselor bune si a abilitatilor noastre profesionale dobandite nu fara efort de-a lungul timpului.
Nu intotdeauna valoarea va fi si conditia suficienta pentru a se obtine promovarea la locul de munca, multi angajati traind acest lucru pe propria piele si intrebandu-se apoi daca mai merita sau nu sa ramana fideli companiei unde au activat pentru o perioada mai lunga de vreme in trecut.
Neprimirea unei promovari poate fi insa si rezultatul unor estimari incorecte din partea angajatului, care fie a uitat sa atraga atentia sefilor din start asupra obiectivelor sale profesionale, fie a omis el insusi sa urmareasca acele obiective care sa ii permita apoi si promovarea.
O analiza atenta a acestor parametri va permite de altfel si obtinerea unui raspuns clar, astfel angajatul stiind daca insuccesul sau i se "datoreaza" lui in primul rand sau daca a fost cauzat de lipsa de onestitate profesionala a sefilor sai.
In cazul in care unul sau mai multi colegi obtin totusi o promovare, dar tu nu reusesti sa primesti aceasta promovare desi ai depus aceleasi eforturi ca si cei care au obtinut-o, lucrurile stau ceva mai prost, dar contactul bun cu cei promovati este esential acum tocmai pentru a pastra deschise caile de accedere catre o pozitie mai buna in cadrul companiei.
Promovarea ulterioara poate fi obtinuta si prin asumarea unor negocieri mai dure, demisia ori schimbarea locului de munca fiind de luat in considerare, dar fara graba si fara a se exercita presiuni inutile asupra angajatorilor.
Discutiile directe cu sefii sunt de maxima importanta odata evaluata situatia care a condus la neprimirea unei promovari, in acest mod putandu-se subtil afla si daca au existat cauze ascunse care sa contribuie la esecul acesta in plan profesional.
Dupa discutia cu managerii si aflarea tuturor motivatiilor, promovarea trebuie sa ramana un obiectiv de urmat, mai ales daca sefii au incurajat acest obiectiv in cadrul acestor negocieri preliminarii. Cu ajutorul superiorilor de fapt se pot trasa si niste noi obiective, ceva mai clare, care sa permita mai usor promovarea mult visata.
Cariera noastra profesionala se afla cu adevarat in propriile noastre maini si nu depindem chiar atat de mult de altii din acest punct de vedere, noi fiind stapanii propriului nostru destin si la locul de munca ca si in plan personal.
Lipsa de succese profesionale este in consecinta si o vina a noastra, acesta fiind si motivul pentru care nu merita niciodata sa disperam ci, mai degraba, sa profitam pe viitor de toate oportunitatile oferite pentru a avea un succes ceva mai mare decat in trecut.
Promovarea la locul de munca trebuie deci sa se intample pentru toti profesionistii care isi vad de treaba, dezvoltandu-si continuu abilitatile profesionale, diversificandu-si obiectivele si indeplinindu-si sarcinile de lucru impecabil.
De aceea, atunci cand promovarea nu va aparea la timp va fi nevoie de o noua abordare sau chiar si de schimbarea locului de munca pentru ca un obiectiv neimplinit trage greu pentru cariera noastra profesionala, iar noi nu trebuie sa permitem ca acest lucru sa ne intarzie in atingerea celorlalte obiective, la fel de importante ca si promovarea la locul de munca.
Adauga comentariu