Cariera Consultanta

Munca in strainatate poate fi o experienta profesionala complexa

Munca in strainatate poate fi o experienta profesionala complexaDiferenta intre munca din tara si cea desfasurata peste hotare poate fi de cele mai multe ori suficient de marcata incat sa iti doresti sa muncesti in strainatate pentru lunga vreme sau sa refuzi complet sa mai cauti un job intr-un mediu profesional si cultural foarte diferit de cel cu care erai deja obisnuit.

Munca in strainatate poate fi o experienta deosebita, pozitiva prin provocarile in plan profesional si sansele de construire a unei solide cariere, dar poate fi la fel de bine si o experienta mai degraba traumatizanta, cand orice ai face nu reusesti sa te adaptezi nici la cerintele de natura profesionala si nici la stilul de viata practicat peste hotare.

Experienta profesionala bogata nu este un criteriu major care sa faciliteze munca in strainatate, multe persoane foarte capabile in tara dand gres atunci cand se muta cu slujba in alte locatii si cunoscand obstacole mari mai putin pentru ca nu ar fi suficient de bine pregatiti si mai degraba pentru ca refuza instinctiv sa se conformeze standardelor companiilor care ii angajeaza.

Initial, pentru oricine pleaca la munca in strainatate, schimbarea poate fi greu de facut si de aceea este necesara o doza mai mare de optimism pentru a se depasi asemenea momente, tot acum fiind ideal sa se aprofundeze atat cunostintele de limba cat si cele profesionale pentru a se atinge un grad mai mare de siguranta la noul loc de munca.

Odata depasita perioada de acomodare, munca in strainatate poate deveni o rutina, iar cei care reusesc sa ajunga in acest punct isi pot permite in timp stabilirea de obiective mai ambitioase, pot urma programe diverse de specializare sau de reorientare profesionala si nu se vor mai simti prin nimic stingheriti in noul lor mediu profesional.

Munca in strainatate nu este inca un concept foarte familiar pentru multi dintre romani, dar de cand am aderat la Uniunea Europeana tot mai multe agentii si organizatii dezvolta programe eficiente prin care si cetatenii tarii noastre sa poate beneficia de tot ajutorul necesar pentru a isi incerca sansele profesionale peste hotare. Este un proces aflat abia la inceput, dar promisiunile sunt foarte mari astfel ca avem motive bune sa intram cu mult optimism in aceasta cursa pentru un loc mai bun de munca alaturi de milioane de alti aplicanti, si acestia doritori sa lucreze peste hotare.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu