Cariera Consultanta

CV-ul Europass este primul dintre documentele oficiale cerute de angajatorii europeni

CV-ul Europass este primul dintre documentele oficiale cerute de angajatorii europeniEuropass este un sistem de recunoastere si validare a competentelor profesionale introdus de catre Uniunea Europeana inca din 2005 pentru a ajuta angajatorii si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sa foloseasca un limbaj comun pentru stabilirea si validarea acestor competente profesionale.

Parte din ceea ce in prezent este cunoscut sub denumirea de sistem sau portofoliu Europass sunt 5 documente oficiale, primul dintre acestea fiind CV-ul Europass, urmat de Pasaportul lingvistic Europass, apoi de Suplimentul Europass la Diploma, Suplimentul Europass la Certificatul profesional si de Documentul de Mobilitate Europass.

CV-ul Europass a inlocuit CV-ul european, introdus in 2002, si este adresat persoanelor care cauta un loc de munca in UE sau persoanelor care doresc sa isi definitiveze sau sa isi completeze studiile in cadrul unei institutii din UE. Este un document elaborat special pentru a fi evidentiate cat mai complet toate datele de interes, recunoscut in toata aria UE.

CV-ul Europass permite o prezentare cronologica, sistematica si dinamica a imaginii profesionale a aplicantului, aici regasindu-e pe langa nivelul sau de educatie si toate calificarile si competentele profesionale ale acestuia. CV-ul Europass este oferit in 24 de limbi nationale si poate fi utilizat depotriva in tara de origine cat si intr-o alta tara, dar alegandu-se varianta de CV in limba tarii respective.

Aceste CV-uri Europass pot fi procurate fie de la Centrele Nationale Europass din fiecare tara membra a Uniunii Europene cat si in mod direct, prin download de pe siturile care au primit dreptul de a distribui aceste CV-uri Europene precum si alte documente oficiale necesare pentru angajre sau continuarea studiilor in spatiul UE.

Pe Internet, CV-urile sunt disponibile in formate diverse, putand fi editate fie cu Microsoft Word sau cu Open Office. Exista de asemenea si modele gata completate in toate cele 24 de limbi pentru a ajuta aplicantii sa inteleaga in detaliu cum trebuie introduse datele corect in aceste CV-uri.

CV-urile Europass sunt mai simplu de analizat de catre angajatori sau alte institutii din Europa, permit lectura lor intr-o limba familiara ambelor parti , vin atat in format electronic cat si tiparit si sunt flexibile, permitand introducerea de date complexe, care sa evidentieze in toate amanuntele profilul educational si profesional al aplicantilor.

Paradoxal, pana de curand CV-ul Europass nu reusise inca sa se impuna decisiv in procesul complex de angajare din Europa, dar masurile luate recent in acest sens de catre institutii diverse au reusit sa il promoveze foarte larg, in prezent cei mai multi dintre angajatori si aplicanti considerandu-l forma cea mai buna de a comunica si analiza datele de natura profesionala si alte competente si aptitudini.

Faceti si dumneavoastra apel la acest document de fiecare data cand va aflati in cautarea unui loc de munca si nu va temeti sa il folositi inclusiv pentru procesul intern de angajare deoarece se preteaza de minune si la interviurile profesionale din Romania, iar angajatorii nostri nu il vor respinge si nici nu va vor penaliza in vreun fel din acest motiv.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu