In special tinerii aflati in cautarea unui loc de munca, dar si aplicantii cu mai multa vechime trebuie sa invete si cum sa refuze un loc de munca atunci cand instinctul sau realitatea cruda le spune acest lucru, dar se tem totusi sa nu jigneasca in vreun fel angajatorul sau sa nu aiba mai mult de pierdut pe viitor.
O oferta de munca suspecta, slaba la multe capitole poate fi refuzata elegant si in mod profesional fara a exista nici un fel de repercusiuni pentru aplicant, iar acest lucru este valabil chiar si atunci cand s-a trecut cu brio de faza interviului profesional si incep sa se faca formele oficiale de angajare.
Pentru a fi insa capabil sa refuze un loc de munca, aplicantul trebuie sa stie foarte bine ce asteapta de la un potential job in termeni de conditii specifice de munca, beneficii, salarizare si alte cerinte profesionale. Odata ce sunt evidentiate toate acestea inclusiv prin obiectivele profesionale personale lucrurile vor decurge mult mai usor.
In baza asteptarilor sale profesionale si urmarind cu atentie oferta angajatorului, aplicantul se va putea oricand razgandi, analizand in amanunt toate detaliile disponibile, iar refuzul va putea veni acompaniat de argumente solide care sa nu aduca nici un prejudiciu deopotriva aplicantului cat si imaginii angajatorului.
De regula, refuzul unei oferte de munca trebuie facut prompt, in interval de cateva zile, maximum o saptamana de la data negocierilor preliminarii. Acest lucru va permite angajatorului sa caute alti candidati, iar refuzul se va putea face si telefonic sau prin email daca este vorba doar despre un interval de cateva zile.
In cazul in care se considera ca viitorul va putea aduce cele doua parti din nou impreuna, este o idee buna sa se prezinte clar motivele refuzului, la fata locului pentru ca angajatorul sa poate pastra datele aplicantului in baza sa de date pentru o alta oferta care sa poate intruni pretentiile acestuia.
La inceput, a refuza o oferta de munca poate sa para putin peste mana, dar odata cu castigarea de experienta profesionala si dobandirea unei sigurante mai mari de sine, un astfel de refuz va deveni practic parte din procesul normal de angajare, acolo unde se negociaza totul pas cu pas, fara graba.
Refuzul unei oferte de munca, daca se face in conditii civilizate, poate chiar aduce un plus la experienta, in acest mod multi profesionisti reusind sa isi mareasca reteaua lor de cunostinte si nicidecum pierzand la acest capitol. Este un lucru cat se poate de normal in procesul de angajare si nu e deloc rau daca invatam din timp sa spunem si nu atunci cand asteptarile noastre nu primesc raspunsul dorit.
Adauga comentariu