Multa lume se teme sa si deschida subiectul banilor atunci cand solicita un nou loc de munca sau se afla in prezenta sefilor, dar paradoxul face ca mai toata lumea sa fie nemultumita de nivelul de salarizare pe care il are la un moment dat.
Din aceasta cauza, a banilor, se inregistreaza scaderi mari ale randamentului profesional, se pot crea si multe conflicte la locul de munca, dar e bine sa intelegem ca negocierea salariului nu este o problema in primul rand a angajatorului ci ne priveste in mare masura chiar pe noi insine.
Lumea are unele idei preconcepute atunci cand vine vorba despre salarizare, aceste idei sunt apoi raspandite catre cunostinte si astfel ajungem in situatia de nedorit cand nici angajatorii si nici angajatii nu mai sunt capabili sa dialogheze eficient pentru ca nimeni nu doreste sa deschida primul acest subiect.
Printre miturile legate de salarizare, care circula in randul angajatilor sau a aplicantilor la un loc de munca, exista unele de-a dreptul incredibile pe care ar trebui sa le spulberam din start ca sa permitem astfel macar unora dintre angajati sa indrazneasca sa puna din cand in cand in discutie si problema salarizarii atunci cand au norocul sa ajunga pe la sefii lor directi.
1. Se crede, de exemplu, de catre aplicantii la un nou loc de munca ca e obligatoriu sa specifici in CV o suma exacta, minima sau maxima, la care te astepti ca nivel de salarizare. Nu este asa si multi angajatori se vor concentra asupra abilitatilor noastre profesionale mai intai de orice, lasand negocierea salariului pentru momentul interviului propriu-zis.
2. Se crede de asemenea ca doi profesionisti care lucreaza pe aceeasi pozitie ar trebuie sa fie platiti la fel, dar nici aici lucrurile nu sunt batute in cuie deoarece unul dintre acestia ar putea avea si o familie de intretinut sau ar putea da un randament mai mare la locul de munca.
3. Angajatii au mereu impresia ca sefii nu vor sa discute niciodata despre salarii, bani si beneficii insa in realitate sefii sunt direct interesati de aceasta problema intrucat altfel pot aparea scaderi de nedorit ale randamentului profesional bun inregistrat in trecut.
4. Aceia dintre angajati sau aplicanti care au lucrat pe salarii prea mici in trecut nici macar nu mai viseaza la un salariu decent, la nivelul la care sunt platiti alti profesionisti de talia lor. Nu e deloc bine sa te obisnuiesti cu aceasta mentalitate si trebuie sa iti doresti mereu sa castigi mai mult pentru a deveni un mai bun profesionist.
5. Salariul este baza castigurilor, asa se credea in trecut, dar iata ca prezentul ofera o situatie inedita cand poti beneficia de unele servicii medicale, de masina, apartament de serviciu, bonuri de masa sau mese gratuite, primind ceva mai putini bani lunar, dar reusind totusi sa te descurci bine si civilizat in ciuda acestui lucru.
6. Un mit periculos prezent la multi dintre angajati spune ca cea mai buna tactica de a obtine o salarizare mai mare este sa nu ceri niciodata sume prea mari pentru ca, eventual, vei primi si partea leului. Nu este deloc asa, iar cei care se multumesc cu putin vor ajunge sa faca chiar deservicii companiei unde activeaza daca nu isi renegociaza salariul pe baze rationale si nu pe tactici primitive.
7. Prima oferta e si cea mai buna, asa mai cred unii aplicanti la un loc de munca, dar din aceasta cauza poti pierde lunar si pentru ani buni de zile 50 sau chiar 200 de lei numai pentru ca nu ai avut curajul sa ceri mai mult si sa iti negociezi salariul din start asa cum ar fi trebuit.
8. Negocierile salariale, asa cum stim si de la televizor, nu se fac intr-o clipita de ochi, uneori obtinandu-se succese mari din partea sindicatelor, iar alteori angajatorii reusind sa isi adjudece victoria. Este o lupta continua sa scoti mai multi bani de la compania unde lucrezi si de aceea nu trebuie sa renunti si nici sa accepti orice oferta imediat ci sa lasi macar o zi pentru a analiza in detaliu ultima oferta facuta.
9. Uneori poti avea mai multe oferte bune si sa nu te poti decide din aceasta cauza pe moment, fiind nevoit sa accepti repede una dintre oferte pentru ca altfel altcineva ti-o va lua inainte. Nu e bine sa procedam astfel deoarece toate deciziile cu privire la salarizare si locul ales de munca se fac la rece si nu pe graba. Un angajator care nu intelege acest lucru si face presiuni trebuie evitat deoarece pe viitor ne va putea crea zile negre practicand acelasi stil irational la locul de munca.
O minte lucida si accesul la informatii de buna calitate permit aproape oricui sa isi negocieze si renegocieze salariul in functie de dinamica afacerii unde lucreaza si de politica de salarizare a companiei in cauza. Sefii se asteapta inclusiv la asemenea cereri, au prevazute in planul lor de afaceri si cresterile salariale si vor raspunde intotdeauna pozitiv sau negativ la o marire de salariu, dar fara a ne purta pica daca le mai cerem uneori si bani mai multi.
Trebuie deci sa abordam si aceasta problema profesionala cu speranta si curaj pentru ca nu putini sunt cei care au reusit sa inregistreze o crestere salariala doar pentru ca au stiut cand sa o ceara si cum sa o ceara, prezentand motivatii atat de natura personala cat si profesionala. Abilitatea de a negocia ar trebui sa existe la toti profesionistii, iar lupta pentru un venit lunar mai mare poate fi castigata atunci cand iti dezvolti bine si aceasta abilitate profesionala.
Adauga comentariu