Cariera Consultanta

Cum poti rata selectia pentru interviul profesional?

Cum poti rata selectia pentru interviul profesional?Toate pregatirile si eforturile serioase depuse pentru cautarea si obtinerea unui loc decent de munca pot esua la final de fiecare data cand se omite fie si una dintre conditiile urmatoare, esentiale toate pentru succesul deplin la interviul profesional.
Indiferent daca CV-ul a fost pregatit a la carte sau daca un candidat indeplineste multe dintre cerintele postului, esecul tot poate umbri intregul proces atunci cand se uita criteriile de baza care garanteaza selectia la un interviu si obtinerea jobului dorit.

1. CV-ul adresat unei companii pentru un loc de munca cu specificul sau trebuie intotdeauna sa puncteze in mod direct si la obiect calificarile, abilitatile, experienta si alte calitati profesionale care sa serveasca indeplinirii cu brio  sarcinilor de munca. Este gresit sa se trimita acelasi CV catre companii diferite, chiar si daca postul oferit de aceste companii acopera un profil profesional asemanator, in fiecare situatie fiind necesar sa se conceapa si sa se adapteze CV-ul la cerintele postului si politica unica a companiei care ofera locul de munca.

2. Scrisoarea de intentie este nu de putine ori omisa dintre documentele trimise in vederea selectiei pentru interviul profesional, in mod special candidatii cu un nivel mediu de educatie uitand sa anexeze si acest document esential la CV-ul lor profesional. La fel ca si in cazul CV-ului, si scrisoarea de intentie trebuie sa detalieze precis si la obiect calitatile, abilitatile si experienta de munca care sa departajeze candidatul de ceilalti concurenti si sa permita la final selectia pentru interviu si obtinerea jobului dorit.

3. Contactul direct si constant cu compania care ofera locul de munca vizat este de asemenea necesar pentru a se obtine selectia pentru interviul profesional, acest lucru fiind cu atat mai necesar cu cat persoanele care candideaza pentru acelasi job sunt in numar mai mare. Este recomandat de aceea sa se contacteze telefonic sau in mod direct persoana care se ocupa de selectia pentru interviu pentru a se verifica daca au fost primite documentele trimise si pentru a se solicita informatii suplimentare privitor la alte posibile cerinte ale postului scos la concurs. O retea profesionala bine inchegata va reprezenta de asemenea un plus pentru selectia la interviu.

4. Indiferent daca sansele de selectie sunt mai mici sau mai mari, candidatul trebuie sa se pregateasca din timp si foarte serios pentru intalnirea intre patru ochi cu reprezentantii companiei care ofera jobul visat, in acest mod evitandu-se toate scaparile si surprizele neplacute atunci cand, cu putina sansa, se obtine convocarea la interviul profesional.

5. Tinuta si adoptarea unei imagini profesionale atat inainte de prezentarea la interviu cat si la interviul propriu-zis trebuie sa se afle la inaltime, multi candidati pierzand puncte pretioase deoarece adopta o tinuta informala si pun mai degraba accentul pe calitatile lor profesionale decat pe imaginea de ansamblu, care include alaturi de experienta si atuurile profesionale si alte criterii precum este si o imagine de succes, menita sa promoveze la superlativ profilul candidatului.

6. Similar cu tinuta adoptata in cadrul procesului de obtinere a unui loc de munca, si prezentarea profesionala trebuie de asemenea sa fie atent studiata si pusa in practica, aici limbajul, flexibilitatea si adoptarea implicita a valorilor companiei-tinta fiind esentiale pentru obtinerea unei selectii la interviul profesional. Multe dintre companiile din ziua de astazi pun mare accent pe o imagine profesionala unica, care sa le separe de concurenta, iar candidatii care inteleg acest lucru pluseaza serios la interviul profesional.

7. Increderea exagerata in propriile abilitati si adoptarea unui comportament marcat de aroganta si neimplicare totala in cadrul procesului de selectie reduc semnificativ sansele candidatului, nici un angajator dorindu-si sa lucreze cu astfel de "profesionisti" care nu ofera garantia unui comportament profesional constant inca din start. Initiativa personala si ambitia profesionala pot fi incurajate, dar nu si atitudinile de tipul: "Fie ca ma angajezi, fie ca nu, oricum nu imi pasa pentru ca nu eu am nevoie de voi ci voi de mine…"

8. Chiar si dupa incheierea cu succes a unui interviu profesional, nimic nu poate garanta ca postul a fost deja obtinut si de aceea, la fel ca si in cazul primei faze a procesului de angajare, si acum este necesar sa se mentina contactul cu compania-tinta si sa se obtina asigurarile necesare ca lucrurile se indreapta intr-o directie buna. Toti profesionistii angajati deja la compania-tinta, care pot pune "o vorba buna" trebuie de asemenea contactati, in acest fel crescand simtitor sansele pentru obtinerea postului dorit.

9. Nu in ultimul rand, recomandarile serioase primite de la fostii angajatori, recomandarile la fel de serioase primite chiar din partea unor angajati-cheie ai companiei-tinta si orice alte referinte pozitive sunt absolut necesare pentru succesul  interviului  profesional, in acest mod angajatorul reusind sa construiasca mai in detaliu un profil corect si complet al candidatului care solicita job-ul scos la concurs.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu