Multe anunturi de munca sunt valabile in prezent atat in mediul online cat si in presa scrisa si mai mereu textul lor este suficient de bine intocmit pentru a ne face o idee clara asupra pretentiilor angajatorilor. Sarcina noastra este insa sa citim cu atentie aceste anunturi si sa le analizam fara graba pentru a descoperi daca noi insine ne incadram la cerintele specifice si daca merita sau nu sa aplicam pentru un nou loc de munca.
Pentru a interpreta corect un anunt de munca trebuie sa urmarim la o prima lectura urmatoarele tipuri de informatie:
– experienta necesara ocuparii locului de munca;
– abilitati de organizare si comunicare la locul de munca (ex. lucrul in echipa);
– nivelul de salarizare si beneficiile oferite;
– abilitatile specifice postului cerute expres de catre angajator.
In ce priveste nivelul de experienta, acesta este unul dintre criteriile principale de filtrare a aplicantilor, fiind de cele mai multe ori ceruti cel putin 3 ani de experienta pe un post similar. Acolo unde se specifica 5 ani si peste de experienta, fiti siguri ca aveti deja aceasta experienta deoarece angajatorul nici nu va lua in seama pe cei care au lucrat pe pozitii similare, dar nu se pot lauda cu o vasta experienta in munca.
Abilitatile de organizare si de comunicare la locul de munca sunt tot mai necesare si cerute in mediul economic din zilele noastre, companiile fiind interesate sa lucreze cu angajati capabili sa respecte termenele de executie stabilite, sa nu faca multe greseli in procesul de munca, sa fie mereu prezenti la datorie, sa lucreze impecabil in echipa si, desigur, sa fie capabili sa comunice eficient si, de ce nu, sa poata pune la punct prezentari profesionale de exceptie.
Salarizarea este un punct de asemenea important al anuntului cu locul de munca, comapaniile serioase fiind deosebit de clare din acest punct de vedere. In alte cazuri se poate solicita doar salariul minim oferit sau cerut, dar acesta este unul dintre punctele care nu se impaca deloc bine cu modestia sau timiditatea si trebuie stabilite din start atat asteptarile aplicantilor cat si oferta angajatorului. Pentru aplicanti, cea mai buna solutie este negocierea la interviul propriu-zis si evitarea specificarii unei sume fixe atunci cand angajatorul nu este clar din acest punct de vedere.
Abilitatile specifice postului cerute expres de catre angajator sunt mentionate in cele mai multe dintre anunturile cu locuri de munca si acestea se vor discuta in amanunt la interviul profesional. Aplicantii care nu poseda una sau mai multe dintre aceste abilitati nu ar mai trebui sa isi piarda vremea ci sa isi mute atentia catre alte oferte. Cei care se inscriu insa bine la cerintele angajatorului trebuie sa poata prezenta documentele care sa certifice unele abilitati, sa faca dovada abilitatilor care nu necesita un document oficial si de asemenea sa descrie situatiile in care au pus in practica aceste abilitati.
Nu toate anunturile cu locuri de munca sunt serioase sau clare, dar aceasta nu trebuie sa ne descurajeze deoarece astfel vom fi capabili sa si filtram mai usor pe cele potrivite noua de cele suspecte sau nepotrivite. Nu este un proces prea complicat, dar prea multi aplicanti si in special aplicanti fara experienta cad in gheara unor angajatori fara scrupule, care apoi le exploateaza calitatile profesionale pe mai nimic si pentru multa vreme. Nu riscati deci acest lucru si preferati sa asteptati mai multa vreme, dar sa va gasiti un loc de munca bine platit si pe masura cunostintelor voastre profesionale.
Adauga comentariu