Pentru cei mai multi, zeitatile reprezinta legende, basme, povesti nemuritoare, spuse pentru a oferi omului senzatia ca nu este singur, ca cineva este acolo, il priveste, il protejeaza si ii asculta rugile, dorinte si visele. Insa, fie ca sunt doar povesti, acestea au devenit in timp nemuritoare, legendele si istoria lor continuand sa fie transmise prin carti, prin povesti sau, mai nou, prin filme 3D. Daca crezi sau nu in aceste povesti, este o alegere pe care fiecare are dreptul sa o faca. Aceasta prima parte a articolului aduce un mic omagiu catorva dintre zeitatile feminine ale Olimpului.
Afrodita este considerata cea mai frumoasa zeita, patroana iubirii si a vietii. Aceasta, doar prin simpla ei prezenta, putea cuceri pe oricine i-ar fi iesit in cale. Adorata si venerata, aceasta zeita are ca simboluri porumbeii si sceptrul. Ea era zeita la care te rugai atunci cand doreai sa cuceresti inima unui barbat. Se spune ca Ares (zeul razboiului) i-ar fi fost amant, iar din dragostea lor a luat nastere lui Cupidon. Insa Afrodita va ramane mereu cunoscuta ca protectoarea celor ce se iubesc cu adevarat.
Athena este zeita intelepciunii, a razboiului si a mestesugurilor. Se spune ca ea este cea ce a inventat torsul si tesutul, iar simbolurile ce o reprezinta sunt bufnita si maslinul. A fost una dintre cele mai respectate zeite, iar, in onoarea ei, orasul Atena ii poarta numele. Fiica a lui Zeus si sora a lui Ares, aceasta era cea mai inteleapta dintre toti.
Demetra este zeita recoltei, a belsugului si a roadelor bogate, aducand gospodariilor prosperitate. Simbolurile ce o reprezinta sunt torta si cornul. Este nepoata lui Zeus si fiica Rheei, sora acestuia. Conform unor legende, aceasta a creat macul pentru a-i aduce alinare somnului, dupa durerea provocata de pierderea fiicei ei. Zeita Demetra reprezinta si simbolul fecunditatii datorita abilitatii sale de a aduce belsug pamantului.
Hera este cunoscuta ca protectoarea casniciei. Simbolurile ce o reprezinta sunt diadema si penele de paun. Hera a fost sotia lui Zeus si, astfel, mana sa dreapta in conducerea Olimpului. Cunoscuta ca o fire rebela, Hera nu s-a putut abtine niciodata in a-si spune parerile si opiniile, cu o voce clara si sincera. Era o femeie puternica, dura, cu principii proprii, aproape o fire de nestapanit. Cuvantul ei era lege printre celalalte zeite.
Hestia este zeita caminului si a focului, iar simbolul ce o reprezinta este vatra. Protejeaza institutia caminului si a familiei, aducand mereu lumina in casele oamenilor. Aceasta a fost singura zeita extrem de apreciata de Zeus, careia i-a acordat dreptul de a nu se casatori niciodata la cererea acesteia. Hestia a devenit un templu religios, unde fiecare se roaga pentru fericirea caminului si a linistii in sanul familiei.
Legendele olimpului mereu vor face parte din bibliotecile noastre pentru ca sunt o fereastra catre o lume in care supranaturalul este doar o parte obisnuita a vietii.
Adauga comentariu