Astro Citeste viitorul

Semnificatii ale crucii in astrologie

Semnificatii ale crucii in astrologieCrucea este des prezenta in astrologie, avand multe semnificatii esoterice si trecand de multe ori peste barierele spirituale puse noua de catre crestinism datorita complexitatii conceptelor la baza carora de multe ori se regaseste.

Deloc suprinzator, reprezentarea grafica a crucii este prezenta peste tot in lume inca din timpuri preistorice, aproape orice cultura care a existat vreodata pe Pamant facand apel si la simbolistica crucii pentru a-si transmite mesajul sau particular.

In unele culturi vechi ale lumii, crucea a reprezentat consecutiv fertilitatea, sanatatea, viata, nemurirea, armonia cerului si a pamantului sau aceea a spiritului si a materiei sau a marcat inceputul unei noi ere in istoria umanitatii.

Partile componente ale crucii au fost insa dintotdeauna privite in mod aproape matematic ca axe cosmice care pot la nivel microcosmic sa indice fiinta umana, directiile cardinale, cele 4 anotimpuri sau cele 4 elemente astrologice.

In plan spiritual, ascuns, crucea de asemenea este punctul initial de la care pleaca novicele in crearea fiintei sale profunde si la care va adauga alte dimensiuni odata cu trecerea vremii si dobandirea de experienta suplimentara.

In crestinism, crucea are si o dimensiunea transcendenta, protejand viata si destinul unei fiinte, dar in egala masura fiind si poarta de acces catre o dimensiune superioara, aceea a Imparatiei Cerului, prin asumarea responsabila atat a patimilor Mantuitorului lumii cat si a propriilor patimi sufletesti.

In astrologie, crucea a avut dintotdeauna si o conotatie solara, din acest motiv aici crucea fiind reprezentata in interiorul unui cerc, simbolizand Soarele datator de viata. Mult mai veche decat crucea crestinilor, crucea solara se regaseste pe toate continentele si face parte din culturile primordiale ale lumii.

Similar cu crucea solara, in astrologie mai apare si crucea-roata sau roata-vietii, ceva mai recenta in istorie decat crucea solara, dar si mai incarcata de semnificatii esoterice. Aici crucea apare in interiorul cercului, dar de regula sub forma unui X si nu a crucii traditionale solare. Uneori aceasta reprezentare poate avea mai mult de 4 brate ale crucii, dar semnificatia este aceeasi, trimitand la alternanta ciclica a vietii si a mortii, a anotimpurilor, la trecerea noastra prin aceasta lume.

Un tip de cruce ale carei semnificatii au fost pervertite de catre nazisti este crucea indiana sau swastika. Aici capetele superioare ale bratelor crucii sunt curbate in mod voit pentru a reprezenta mai clar crucea-roata amintita anterior. In acest mod toti privitorii, indiferent de profunzimea gandirii lor pot intelege semnificatia simbolului crucii vietii.

Crucea in T, asemanatoare cu litera greceasca TAU, intalnita predominant in Egiptul antic are de asemenea semnificatii solare si a fost utilizata in mod restrictiv de catre religiile elitiste ale Egiptului si Orientului Mijlociu unde mai mereu un animal sacru se afla in spatele acestei cruci pentru a marca dimensiunea sa transcendenta, care depasea granitele lumii vazute.

Crucea egipteana numita si crucea ankh de asemenea reprezinta nu o litera ci o hieroglifa egipteana care desemneaza viata si regenerarea. Este o reprezentare simbolica destul de transparenta a transformarilor din natura si a modului in care energiile aparent stinse pot renaste in alte forme, in alte moduri de manifestare.

In cadrul crestinismului timpuriu, au aparut mai multe variante ale crucii, toate justificate prin interpretati de natura teologica sau apocrifa, aici putand fi amintite, Crucea lui Petru, Crucea lui Andrei, Crucea Ortodoxa sau Crucea Celtica. Toate sunt nascute sub semnul crestinismului si pot sau nu sa aiba si semnificatii ascunse.

Astrologia a pastrat mult din simbolistica pagana a crucii, in acest domeniu crestinismul ocupandu-si locul sau binemeritat alaturi de alte curente spirituale care au contribuit in timp la dezvoltarea astrologiei. Pentru astrologi, crucea ramane esentiala in munca lor de zi cu zi si si nu de putine ori ei apeleaza la simbolistica sa variata pentru a prezice mai exact cursul unor evenimente viitoare.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu