Astro Astrologia zodiilor

Egiptul Antic si astrologia


Pentru vechii egipteni astrologii erau probabil cea mai mare autoritate demna de luat in considerare dupa insusi zeul-faraon intrucat acestia puteau oferi sfaturi foarte practice pentru cursul vietii de zi cu zi, care erau mereu urmate la litera si intr-un mod foarte serios. Spre deosebire de zilele noastre cand luam sau nu nota de recomandarile din horoscop egiptenii nu se jucau deloc cu aceste lucruri si respectau destul de strict toate indrumarile astrologilor neputandu-si imagina ca ar putea proceda altfel.

Foarte interesant este si calendarul egiptean numit si Calendarul de la Cairo unde pe langa prezentarea tuturor zilelor din anul egiptean pot fi intalnite si detalii pur astrologice precum caracterul favorabil sau nefavorabil al anumitor zile, anumite evenimente mitologice care influentau destinul omului si sfaturi practice de urmat in fiecare zi care sa imbuneze astrele si zeii. Se putea astfel ajunge pana la interzicerea mancarii unui anumit aliment timp de o zi sau mai multe zile, la interzicerea imbaierii sau a sexului si asa mai departe, adica putem discuta despre un calendar foarte practic care putea sa isi dovedeasca eficienta pentru o larga categorie de persoane din anticul Egipt.

In general se crede despre egipteni ca obisnuiau sa venereze animalele sub forma unor zeitati ale vremii, dar mai exact ar fi daca s-ar spune ca egiptenii acordau o semnificatie astrologica animalelor si ca, plecand de la acest lucru, adoptau un anumit comportament ritualic in anumite zile sau perioade calendaristice. De exemplu, daca intr-un anumit sezon cu implicatii agricole preotii astrologi vedeau anumite animale in mod repetat ei recomandau anumiti pasi de urmat si lucrurile stateau intr-un mod diferit daca alte animale erau vazute in aceeasi perioada. Aceasta era una dintre caile prin care se putea stabili cu precizie caracterul favorabil sau nefavorabil al anumitor zile sau perioade mai mari din decursul unui an.

Esentiala pentru astrologia egipteana era credinta in spirite si abilitatea acestora de a exercita controlul asupra cursului evenimentelor fie in bine fie in rau. Egiptenii faceau o distinctie clara intre spiritele benefice si cele malefice ei avand si o structura mitologica bine definita unde zeii ocupau pozitii prestabilite foarte greu de modificat. Toate fiintele, animalele inclusiv, erau respectate mai putin pentru ceea ce reprezentau prin sine insusi si mai degraba pentru ca de multe ori se observa ca orice creatura poate fi folosita de catre spirite sau de catre zei pentru implinirea unor obiective nu intotdeauna usor de urmarit. Se stia astfel faptul ca in anumite zile zeii puteau lua forma unor animale si existau si practici care sa insoteasca asemenea manifestari.

Daca se face o paralela intre calendarul crestin din prezent si calendarul de la Cairo vom vedea ca exista o serie de similaritati care ne pot face sa credem ca ele au si o legatura mai profunda, nu intamplator egipteanul Moise fiind cel ales sa indrume poporul ales si sa contribuie decisiv la crearea unor norme religioase si sociale care se pastreaza si in prezent. Si crestinii beneficiaza deci in mod indirect de roadele astrologiei egiptene existand recomandari alimentare si de alta natura in aproape orice calendar al bisericilor din ziua de azi. Ceea ce s-a pierdut insa este trimiterea la lumea animalelor si adoptarea unui comportament reverentios si fata de acestea macar in anumite perioade din anul bisericesc. Poate viitorul va permite si introducerea unor asemenea norme fara ca prin asta sa fie contrazise in vreun fel valorile crestine universale.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu