Astro Citeste viitorul

Astronomii au descoperit o planeta pitica

Astronomii au descoperit o planeta piticaPe o orbita foarte indepartata de Pamant si chiar si de Pluto, una dintre planetele pitice aflate la periferia sistemului nostru solar, astronomii au reusit in urma cu doar cativa ani sa descopere o alta planeta pitica, de dimensiuni mai mari decat Pluto, despre care se crede ca ar fi cel mai "nou" membru al sistemului nostru solar.
 
Astronomii au numit aceasta planeta initial cu denumirea stiintifica de 2003 UB313, ulterior propunandu-se numele Eris, o veche zeita a razboiului din mitologia greaca. Fiind doar o planeta pitica, nu a fost deloc usor sa fie depistata, doar sansa aducand impreuna 3 astronomi, de la 3 observatoare diferite care cu totii au confirmat ulterior existenta acestei noi planete in sistemul nostru solar.
 
Cu toate ca planetele pitice nu sunt considerate a fi egale in drepturi cu planetele mai mari, aceasta descoperire reprezinta totusi un pas inainte in definirea mai profunda a activitatii corpurilor ceresti din sistemul solar, in prezent fiind posibil sa se extinda cu mult cautarile gratie progresului nemaivazut al tehnologiei.
 
Planeta pitica Eris are si un mic satelit numit de catre specialisti Dysnomia, fiica zeitei Eris la greci, iar acest satelit a fost de asemenea descoperit cu ocazia observarii mai atente a noi planete pitice din sistemul nostru solar.
 
Initial, astronomii si-au dorit mult sa boteze noua planeta Xena, cu trimitere directa la personajul de film care intruchipeaza o printesa razboinica, iar satelitul sau sa fie numit Gabrielle, amica apropiata a Xenei, insa pana la urma s-a optat pentru Eris si Dysnomia, alegeri la fel de bune, pe care le vom folosi cu totii pe viitor.
 
Inca si mai recent, un corp ceresc de dimensiuni similare cu ale Pamantului a fost de asemenea descoperit in afara sistemului nostru solar, aceasta planeta crezandu-se ca ar putea gazdui cu usurinta viata si chiar oamenii, avand conditii atmosferice foarte apropiate de cele de pe Pamant. Astronomii pot deci lucra la superlativ cu tehnologia din ce in ce mai avansata, noi revelatii urmand sa ni se prezinte cu siguranta odata ce se va cartografia mai in detaliu propriul nostru sistem solar.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu