Cariera Consultanta

Tinuta profesionala pentru interviu

Tinuta profesionala pentru interviuA te imbraca pentru a avea un bun succes profesional nu este un obiectiv de urmarit doar in cadrul pregatirilor pentru interviuri ci trebuie sa devina parte din imaginea noastra viitoare, o tinuta profesionala garantand un plus important in cadrul tuturor negocierilor si a interactiunilor noastre ulterioare.

Atat barbatii cat si femeile este bine sa deprinda de foarte timpuriu regulile simple si deosebit de eficiente privitoare la o tinuta profesionala de succes, aceste reguli fiind gandite tocmai pentru a ajuta mai mult la crearea unui mediu profesional ideal, menita sa stimuleze la maximum randamentul nostru la locul de munca.

Pentru barbati, in situatia interviului profesional sau alte situatii oficiale, costumul este practic obligatoriu, fiind recomandat tuturor profesionistilor sa isi procure unul de cea mai buna calitate, de culoare gri sau albastru inchis, bine calcat si foarte curat, care sa ii ajute la crearea unei excelente imagini profesionale inca din start.

Buzunarele costumului barbatesc nu trebuie sa fie umplute cu telefoane, portofele, teancuri de hartii sau alte obiecte grele, fiind de asemenea de preferat ca aplicantul sa poarte cu dansul si o servieta sau o geanta neagra unde sa isi tina toate documentele, inclusiv telefonul mobil, tigarile sau alte obiecte de prima necesitate.

Imbracamintea barbateasca trebuie de asemenea sa fie si foarte confortabila, acesta fiind si motivul pentru care se alege stilul conservator, care incurajeaza functionalitatea si confortul, pastrandu-se insa si o doza mare de eleganta. Camasa, cravata, pantofii sau sosetele se vor asorta obligatoriu la costumul ales, iar piercingurile, bratarile, ceasurile ostentative si alte obiecte de acest gen nu au ce cauta mai ales la prezentarea de la interviul profesional.

Parul si unghiile trebuie intretinute impecabil atat la interviu cat si in situatiile de munca de zi cu zi, indiferent daca se poarta acum costumul sau doar o simpla salopeta. Ingrijirea corporala trebuie sa se extinda de fapt asupra intregului corp, deodorantul uscat fiind recomandat, dar de asemenea si spalarea periodica a trupului precum si intretinerea corecta a danturii.

In ce le priveste pe femei, acestea vor purta de asemenea costumul profesional in doua piese, albastru inchis sau gri, fara cute, foarte bine intretinut si suficient de conservator incat sa nu atraga atentia asupra atributelor feminine ci mai degraba asupra fetei, unde atentia organizatorilor va trebui sa se centreze.

Pantofii si ciorapii sunt foarte importanti la interviul profesional pentru o femeie, aici recomandandu-se portul unor pantofi inchisi la varf, mai solizi si de culoare albastru inchis sau negru, cu tocuri de pana in 4-5 cm si bine intretinuti. Ciorapii sunt obligatorii, iar culoarea lor este bine sa se apropie de aceea a pielii, dar fara a fi luciosi sau dotati cu modele ostentative.

Bluza aleasa este bine sa fie de culoare alba si de asemenea conservatoare ca stil, nu prea stransa pe bust. Materialele de calitate sunt calduros recomandate atat pentru bluza cat si pentru intregul costum profesional.O servieta de culoare albastra, neagra sau o culoare inchisa este de preferat gentilor de dama, care nu se potrivesc deloc cu interviul profesional.

La prezentarea profesionala, bijuteriile trebuie sa fie limitate la un minimum, iar metalele purtate acum nu pot fi decat aur si argint de calitate, in caz contrar putandu-se complet renunta la bijuterii si plusandu-se cu un machiaj de calitate, de asemenea realizat in tonuri neutre, care sa stimuleze aspectul natural fara a se accentua totusi buzele sau ochii in mod ostentativ.

Inutil de amintit faptul ca parul si unghiile trebuie si acestea intretinute la superlativ, iar trupul in general trebuie sa emane curatenie si prospetime, fapt foarte pozitiv pentru organizatori, care vor capata astfel si un plus de incredere in persoana din fata lor. Dantura de asemenea nu trebuie uitata, iar parfumul folosit e bine sa nu fie nici prea greu si nici prea dulce.

Ca regula de baza, la interviu si in alte situatii oficiale, imbracamintea si aspectul corporal sunt menite sa completeze o imagine a profesionistului deja conturata prin documentele trimise anterior, iar hainele sau alte accesorii nu trebuie sa distraga atentia de la evaluarea propriu-zisa a abilitatilor si calitatilor profesionale.

Nu in ultimul rand, imbracamintea adecvata pentru un interviu trebuie testata si in prezenta membrilor de familie sau a unor cunostinte de incredere, astfel facandu-se si o repetitie necesara inaintea prezentarii la interviu.

Multe puncte valoroase se vor obtine si pe aceasta cale, deci sa nu uitam sa acordam atentia cuvenita si aspectului nostru exterior pentru a obtine mai usor jobul dorit, convingandu-ne angajatorii de deplina noastra maturitate in plan profesional.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu