Multa lume este constienta de efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman si incearca sa ia masuri preventive din acest punct de vedere, dar foarte putini dintre noi inteleg si faptul ca zaharul si dulciurile au de asemenea un efect devastator asupra organismului nostru, afectand deopotriva pielea cat si alte procese vitale din organism.
Conform unui studiu recent intreprins in Olanda de catre un grup de cercetatori de la Universitatea Leiden, consumul zilnic de zahar si produse bogate in zahar inflameaza organismul si conduce in timp la o degradare accelerata a pielii si tenului, ulterior putand aparea si boli cronice de tipul temutului diabet sau probleme ale articulatiilor si sistemului circulator.
Studiul olandezilor a fost desfasurat asupra unui grup de aproximativ 600 de voluntari care au fost impartiti in 4 grupuri, respectiv un grup de pacienti deja diagnosticati cu diabet, un alt grup unde concetratia de zahar din sange era marita, un al treilea grup cu o concentratie medie de zahar in sange si, in sfarsit, un al patrulea grup cu o concentratie scazuta de zahar in sange.
Invitati sa ghiceasca varsta voluntarilor implicati in acest studiu, un alt grup format din 60 de observatori au aproximat uneori corect si alteori gresit varsta participantilor, ei ghidandu-se mai ales dupa aspectul tenului voluntarilor implicati in acest studiu. Persoanele suferinde de diabet si cei cu o concentratie mai mare de zahar in sange au "primit" varste mai mari decat varsta lor reala, cantitatile marite de zahar din sange afectand prin urmare si aspectul tenului lor.
Coreland rezultatele studiului cu alte date medicale, cercetatorii olandezi au observat faptul ca voluntarii lor aratau mai in varsta cu aproximativ 5 luni la fiecare crestere de 0.18 grame de glucoza pe litru de sange, ei tragand astfel concluzia ca un consum crescut de zahar, separat de alti factori de risc, poate degrada accelerat tenul unei persoane, fiind totodata marit si riscul contractarii diabetului.
In mod stiintific, degradarea tenului prin consumul crescut de zahar se explica prin alterarea proteinelor responsabile cu sanatatea pielii, organismul fiind astfel lipsit prematur de resursele necesare pentru producerea de elastina si colagen, substante de maxima importanta pentru sanatatea si elasticitatea pielii.
Concluziile cercetatorilor olandezi sunt foarte clare in ce priveste limitarea aportului de zahar si dulciuri la dieta, pentru un ten placut si proaspat fiind necesar un astfel de sacrificiu, respectiv fiind de dorit sa se consume zahar si produsele care il contin in cantitati moderate.
Zaharul nu poate fi, desigur, eliminat dintr-o dieta completa, dar cu totii ne puteam satisface pofta de dulce in mod sporadic si nu zilnic, in acest mod ajutand organismul nu doar sa intretina mai bine sanatatea pielii si a tenului, dar si sa se lupte mai usor cu inflamatiile diverse, boli cronice de tipul diabetului si, nu in ultimul rand, putand sa se exercite un control mai strict asupra apetitului alimentar si a greutatii corporale.
Comunitatea medicala internationala sustine concluziile cercetatorilor olandezi si recomanda de asemenea consumul moderat de zahar alaturi de limitarea aportului de sare si grasimi la dieta. Nu uitati deci sa va ganditi de doua ori mai inainte de a gusta inca o prajitura sau o portie de tort la desert, alternativ putand servi mai multe fructe proaspete care aduc un plus pentru frumusete si nicidecum un risc marit pentru sanatatea organismului vostru.
Adauga comentariu