Sanatate Sarcina si contraceptia

Vizita la ginecolog: Ecografia transvaginala


Ecografie transvaginala - Sanatate - Ginecologie

Cu toate stim: vizita la ginecolog nu este cel mai placut lucru din lume, insa din pacate este ceva extrem de necesar pentru siguranta si sanatatea noastra.

Se  recomanda un consult de specialitate cel putin o data pe an, iar in urma examinarii vizuale si prin palpare, doctorul ginecolog iti poate recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale, pentru cercetari mai amanuntite a diferitelor organe interne sau pentru descoperirea si confirmarea unei sarcini incipiente. Ecografia transvaginala consta in introducerea unei sonde in vagin, prin intermediul careia medicul va putea vizualiza, pe un ecran atasat, organele interne sau sarcina in dezvoltare a pacientei. Verifica si fii sigura ca medicul ginecolog a aplicat un prezervativ pe sonda aparatului cu care se realizeaza ecografia. Daca nu au la cabinet, este bine sa vii tu pregatita de acasa cu unul, pentru a fi in deplina siguranta si a indeparta riscul contactarii unei boli astfel. De asemenea, atat sonda, cat si prezervativul trebuiesc unse cu un gel special, care are efect de lubrifiant, permitind o mai buna citire a imaginilor interne. Ecografia transvaginala se realizeaza in general pe o masa de examinare, pacienta stind intinsa, cu soldurile usor ridicate. Nu este necesara o vezica plina. O ecografie transvaginala dureaza in general intre 15 si 30 de minute, cu exceptia consultului unei sarcini gemelare, caz in care ecografia dureaza mai mult, pana la aproximativ o ora. Este dureroasa ?

Nu trebuie sa iti faci probleme, ecografia transvaginala nu este dureroasa, practic pacientele suferind doar un mic disconfort trecator. In cazul in care totusi resimti dureri in zona ovarelor in timpul ecografiei, spune-i imediat medicului ce simti.

Ce poate vedea medicul in timpul unei ecografii?

Iti poate diagnostica, masura si consulta organele interne, putind observa eventuale tumori sau cheaguri de sange. In cazul in care ecografia se realizeaza din cauza unei suspiciuni de sarcina, sau in timpul urmaririi unei sarcini, medicul ginecolog va putea observa starea embrionului, si prescrie astfel un tratament corespunzator in cazul descoperirii unei probleme, preintimpinind astfel o eventuala pierde a sarcinii prin avort spontan.

Cat de des pot face o ecografie ?

Ecografia transvaginala, ca de altfel orice ecografie, nu dauneaza corpului uman, si nici fatului in dezvoltare, astfel incat, spre deosebire de radiografii, nu exista nicio mentiune de recomandare a unui numar maxim de efectuari a acestui tip de test. In cazul urmaririi unei sarcini, cartile de specialitate recomanda cel putin 3 ecografii de-a lungul intregii perioade de 9 luni, insa fiecare viitoare mamica poate alege sa faca aceste investigatii cat de des doreste pentru a isi sti copilul in siguranta.

foto Northfoto

Daniela Tiba

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu