Sanatate Sfaturi si sugestii

Tratarea infectiei cu Virusul Sincitia Respirator


Copii

Asociatia de Neonatologie din România si Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” anunta începerea sezonului pentru proflaxia infectiei cu Virusul Sincitial Respirator (VSR), o problema mai putin abordata pâna acum în România.

Infectia cu Virusul Sincitial Respirator este foarte des întâlnita la nou-nascuti, la sugari sau în prima copilarie. Este cea mai
cunoscuta cauza de bronsiolita si de pneumonie în primul an de viata, afectând aproape toti copiii pâna la vârsta de doi ani.
La copiii nascuti prematur, VSR poate provoca infectia pulmonara, find necesara internarea.

„Infectiile cu VSR se produc cel mai des în perioada octombrie-martie, acesta este motivul pentru care Asociatia de
Neonatologie din România anunta astazi deschiderea sezonului de proflaxie. Îi invitam pe parintii copiilor cu risc mare pentru infectii severe cu VSR: prematuri, cei cu boli cronice pulmonare, cu displazie bronhopulmonara si boli cardiace congenitale – sa se prezinte la maternitatea unde copilul lor s-a nascut si sa întrebe medicul neonatolog despre proflaxia infectiilor cu VSR.” spune Prof. Dr. Silvia Stoicescu, presedinta Asociatiei.

VSR este incomparabil mai contagios si mai periculos decât virusul gripal. Astfel, la nivel mondial, numarul deceselor cauzate de gripa la copii este mai mic decât numarul deceselor cauzate de VSR. Pâna la 90% din spitalizarile copiilor pentru bronsiolita si pâna la 50% din spitalizarile pentru pneumonii pe timp de iarna sunt consecintele VSR.

Expunerea la infectie este foarte crescuta cu atât mai mult, cu cât acesta se poate raspândi foarte rapid în orice tip de colectivitate. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 460000 de copii mor din cauza infectiilor severe cu Virusul Sincitial Respirator sau a complicatiilor acestora. Imaturitatea pulmonara si nivelul scazut de anticorpi sunt cauzele care transforma prematurii în victimele acestui virus.

România detine cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa. Indicele prematuritatii este ridicat. Astfel, în 2007, din numarul total de nou nascuti – 214728, numarul de prematuri a fost de 9831, iar incidenta malformatiilor congenitale de cord si respiratorii este crescuta. Acestia sunt pacientii cu riscul cel mai mare pentru infectiile severe cu VSR.

Proflaxia reduce semnifcativ numarul de spitalizari cauzate de VSR, cu 55 % la copiii prematuri si la cei cu boli pulmonare cronice si cu 45% la copiii cu boli cardiace coronariene. Astfel, cheltuielile legate de tratarea acestor infectii sunt diminuate. Pentru aceste cazuri sunt necesare între 14 si 21 de zile de spitalizare, dintre care, în cel putin 7 zile, pacientul necesita ventilatie mecanica, costurile find uriase. Prin efectuarea proflaxiei, acest risc este îndepartat.

Daniela Tiba

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu