Sanatate Sfaturi si sugestii

Tiroida si neplacerile cauzate de ea


Tiroida

Este interesant cum nu constientizam prezenta unor anumite componente ale organismului nostru decât în momentul în care apare o problema în functionarea lor, creându-ne neplaceri. Despre tiroida, de exemplu, îmi amintesc de la lectiile de anatomie din liceu, dar nimic mai mult (Slava Domnului!) si consider ca nu este tocmai corect pentru ca orice element constitutiv al microcosmosului organismului uman este esential în buna sa functionare si merita sa primeasca respectul cuvenit.

Tiroida este o glanda situata în zona gâtului, având forma de H, fiind alcatuita din doi lobi uniti între ei printr-un istm. Rolul tiroidei este de a secreta doi hormoni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), ambii implicati în efecte metabolice la nivelul tesuturilor, în producerea de caldura, în cresterea frecventei si a debitului cardiac, în accelerarea activitatii digestive, în dezvoltarea oaselor, în controlarea centrului respirator. Toate aceste procese se deregleaza în momentul în care secretiile tiroide o iau razna: cresc în exces (hipertiroidism) sau se diminueaza foarte mult (hipotiroidism).

Hipertiroidismul genereaza instabilitate afectiva, insomnie, intoleranta la caldura, palpitatii, extenuare, scadere în greutate în ciuda poftei de mâncare crescute, tranzit intestinal accelerat, sete excesiva, mâncarimi, tahicardie, gusa endemica, transpiratie abundenta si multe alte neplaceri cu denumiri complicate.

La polul opus, hipotiroidismul duce la întârzierea cresterii sau la retard psihic în cazul copiilor si la adulti provoaca astenie, intoleranta la frig, letargie, crestere în greutate, constipatie, dureri musculare, tulburari menstruale, caderea parului, piele uscata, voce ragusita, unghii sensibile, etc.

Daca resimti pe propria piele unele dintre simptomele enumerate mai sus si nu gasesti o explicatie care sa te multumeasca, poate ca ar fi bine sa te prezinti la un medic endocrinolog pentru un examen al tiroidei. Trebuie sa avem în vedere ca problemele legate de tiroida afecteaza cu precadere femeile cu vârsta cuprinsa între 35 si 40 de ani, dar nu este o regula. Examinarea tiroidei se face prin palpare, sau ecografie, sau probe de sânge, sau ultrasunete, tomografie, rezonanta magnetica.

Voi încheia într-un ton optimist spunând ca afectiunile tiroidei se trateaza prin medicamente cu rol de a echilibra secretia celor doi hormoni amintiti la începutul articolului. Important este ca problemele sa fie identificate din timp pentru ca terapia sa fie eficienta.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu