Sanatate Sfaturi si sugestii

Cum luptam cu insomnia?


Insomnie

Lipsa somnului, somnul întrerupt si agitat, insomnia într-un cuvânt, este un aspect neplacut care ne poate antrena într-un cerc vicios ce poate duce la îmbolnaviri. Suntem tineri si ne place sa ne credem invincibili, nu ne place sa pierdem nimic din ce ne înconjoara, nu ne place sa ratam nici o ocazie de distractie, sens în care pierdem noptile. De acord, atât timp cât nu exageram si cât reusim sa recuperam la un moment dat toate orele de nesomn (a se avea în vedere ca somnul din timpul zilei nu se compara cu cel practicat noaptea).

Oricum, daca nu dormim ca sa ne distram este în regula, este alegerea noastra asa ca suportam consecintele. E grav când nu putem dormi pentru ca suntem bolnavi (cardiopatie, ulcer, astm, migrene, nevroze, toxicomanie), pentru ca avem probleme pe care nu le putem rezolva, pentru ca suntem deprimate, pentru ca muncim prea mult.

Îmi amintesc de perioada facultatii când nu am dormit decât 5 minute în 48 de ore si am adormit în sala de examen (ce poate fi mai neplacut?). Dupa acea experienta am hotarât ca mai bine iau o nota mai mica decât sa ma fac de râs, asa ca am învatat sa-mi organizez mai bine timpul si sa dorm.

Nu ma dau mare, nu ma consider un exemplu de urmat, dar am învatat pe propria-mi piele ca totul trebuie facut cu masura si ca poti face orice si poti avea rezultate bune daca acorzi aceeasi importanta tuturor aspectelor importante ale vietii.

Pentru a da randament în activitatile zilnice, pentru a avea energie sa iesi si seara cu prietenii, pentru a nu adormi în tramvai este important sa respectam cele 6-8 ore de somn necesare. Totusi, nu este de ajuns doar sa dormim ci si sa avem un somn de calitate. În acest sens trebuie sa reducem stresul (partea cea mai grea), sa nu exageram cu cina

(dar nici sa nu ne bagam în pat cu stomacul gol), sa facem miscare (jogging sau plimbari lungi seara), sa facem o baie relaxanta (nu fierbinte), sa bem un pahar de lapte (de preferinta de capra) înainte de culcare, sa aerisim bine camera în care dormim, sa avem pat si perne confortabile, sa folosim lenjerii si pijamale de bumbac, sa evitam produsele cu cofeina seara, sa ascultam o muzica relaxanta si sa citim câteva pagini.

Ideal ar fi daca am putea respecta în fiecare zi (chiar si în weekend) aceleasi ore de culcare si de trezire si daca am putea încheia toate activitatile în preajma orei 22 (se spune ca cele mai eficiente ore de somn sunt cele de dinainte de miezul noptii).

Daca insomnia persista, se recomanda infuzii din anumite plante cu rol relaxant: ciubotica cucului, hameiul, macul, mararul, maghiranul, odoleanul, paducelul, salcia, sulfina, teiul. În nici un caz nu alerga la somnifere deoarece creeaza dependenta si nu vei mai putea dormi fara ajutorul lor. Mai bine uita-te la un film sau deschide o carte si mai bea o gura de ceai.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu