Sanatate Sfaturi si sugestii

Cromoterapia: ce culoare te face sa te simti bine?


Cromoterapia

Înainte de aparitia medicinei, înainte de alergatul la farmacie pentru orice neplacere, înainte de confortul aplicarii unui plasture pe o taietura, oamenii foloseau tot felul de mijloace, care mai de care mai superstitioase sau mai inedite, pentru a alina durerile.

Un exemplu de arta straveche de tratament este cromoterapia, o metoda de vindecare prin culoare. Principiul de baza al acestei tehnici este influenta undelor electromagnetice asupra celulelor umane. Tratamentul propriu-zis se realizeaza prin baie de lumina, prin iradierea punctelor de acupunctura cu fascicule de culori diferite.

Se considera ca fiecare culoare are un anumit efect asupra organismului, nu doar la nivel psihic ci si la nivel fizic si fiziologic. Cromoterapia lucreaza cu ajutorul culorilor cunoscute în desen sub numele de ROGVAIV: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet, fiecare dintre ele cu actiuni terapeutice specifice pentru anumite afectiuni, dupa cum urmeaza:

•  Rosu are rol activator, stimulând energiile; ajuta la îmbunatatirea circulatiei sanguine, la energizarea tesutului nervos si a maduvei, la tratarea ranilor. Este contraindicat persoanelor hipersensibile si anxioase.

•  Oranj este ideal în combaterea anemiei si refacerea energiilor. Calmeaza durerile digestive, amelioreaza activitatea sistemului imunitar si a organelor sexuale.

•  Galben stimuleaza activitatea intelectuala si afectiunile dermatologice; alunga frica si oboseala.

•  Verde lupta împotriva nevrozelor si obsesiilor; ajuta în terapia arsurilor si fracturilor.

•  Albastru are efect relaxant, opreste hemoragiile, reduce febra.

•  Indigo ajuta în tratarea problemelor de tip ORL.

•  Violet participa la calmarea nevralgiilor, epilepsiei si durerilor reumatice.

Cromoterapia nu este doar o legenda sau o practica superstitioasa. Este o stiinta foarte bine pusa la punct, cu reguli si metode specifice, cu multi adepti în strainatate. Fiind vorba despre un tratament naturist nu are efecte adverse si de aceea nu avem motive sa fim reticenti. Cromoterapia nu face promisiuni de vindecari miraculoase, dar propune o metoda de a ajuta medicina traditionala, metoda ce merita luata în considerare cu toata seriozitatea.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu