Sanatate Sfaturi si sugestii

Tigara electronica poate genera agenti carcinogeni daca este folosita intensiv

Tigara electronica poate genera agenti carcinogeni daca este folosita intensivDoua studii recent intreprins de americani cu privire la impactul asupra sanatatii pe care il are fumatul electronic au adus noi probe care demonstreaza faptul ca si tigara electronica poate genera agenti carcinogeni la fel ca si tigarile traditionale, iar acest lucru se intampla mai ales atunci cand fumatorii folosesc intensiv tigara electronica, incingand-o peste limitele recomandate de catre producator.

Acumulatorii sau bateriile tipice pentru tigara electronica furnizeaza temperaturi relativ inalte de pana la 200 grade Celsius catre tancul unde se introduce e-lichidul pentru fumat si pot oferi o tensiune reglabil de la 3.2 V pana la 4.8 V, unele modele fiind mai performante decat alte modele in functie de seriozitatea producatorului care le pune pe piata. Un voltaj mai mare va incinge tancul cu e-lichid mai rapid, iar asta nu e de bun augur mai ales in cazul fumatorilor inraiti.

Analizand calitatea si compozitia vaporilor inhalati din tigara electronica, cercetatorii americani au descoperit prezenta unor agenti carcinogeni similari cu cei generati de tigarile traditionale, acesti agenti carcinogeni fiind de gasit mai ales acolo unde tancul cu e-lichid este mentinut pe durate mai lungi de timp la temperaturi inalte, astfel ajungand sa se incinga atat lichidul cat si filtrul care permite inhalarea in conditii optime a acestui e-lichid sub forma de vapori cu gust de tigara.

Agentii carcinogeni descoperiti prin analiza vaporilor de tigara electronica sunt in numar mai mic decat cei prezenti in cazul fumatului traditional, dar pun chiar si asa un risc maricel pentru sanatatea fumatorilor de tigari electronice. Situatia sta ceva mai bine la fumatorii care folosesc acumulatori de tigara electronica cu o tensiune de 3.2 – 3.8 V, in cazul acestora temperaturile fiind mai reduse chiar si daca se fumeaza in mod intensiv.

Un alt factor de risc pe care il poate prezenta fumatul electronic este dat si de calitatea tancurilor pentru e-lichid, cunoscute sub denumirile alternative de tancuri, atomizoare sau clearomizoare, multe dintre acestea fiind de slaba calitate si putand de asemenea favoriza aparitia agentilor carcinogeni.

S-a mai observat faptul la tancurile de proasta calitate ca acestea pot cauza ingerarea directa de e-lichid sau contactul direct cu lichidul din aceste recipiente, de vina fiind nu doar calitatea tancurilor pentru e-lichid ci si acumulatorii de voltaj mare care incing recipientul si produc astfel curgeri de lichid, lichidul de tigara fiind deosebit de toxic daca este ingerat ca atare sau daca intra in contact cu pielea, ochii sau alte zone mai sensibile ale corpului.

Este unul dintre motivele pentru care cercetatorii americani recomanda fumatorilor de tigara electronica sa isi procure acumulatori capabili sa ofere tensiuni de maximum 3.2V-3.8V si de asemenea sa incerce sa isi procure niste atomizoare/clearomizoare de buna calitate care se incing mai greu si produc efectele dorite chiar si atunci cand acumulatorul furnizeaza doar 3.2V si nu 4.8V.

Cu cat mai redusa este temperatura atomizorului/clearomizorului, cu atat mai mici vor fi riscurile pentru sanatate ale fumatorului de tigara electronica, fiind de aceea recomandat sa se fumeze cu pauze dese pentru a permite astfel recipientului care contine e-lichid sa isi mentina temperatura la niste cote acceptabile.

Agentii carcinogeni descoperiti in cadrul studiului intreprins de americani includ o serie de substante toxice care apar in prezenta temperaturilor ridicate si pot afecta compozitia glicerinei vegetale, a propilenglicolului precum si a tuturor celorlalte ingrediente prezente in lichidul pentru tigara electronica. Aceste ingrediente vor genera agenti carcinogeni daca sunt incinse peste limita, iar americanii au probat acest lucru prin teste detaliate si dovezi stiintifice irefutabile.

Nu in ultimul rand, este de retinut si faptul ca substantele toxice pentru organism care pot fi generate de fumatul electronic sunt mai numeroase atunci cand se ridica tensiunea acumulatorului de la 3.2V/3.8V la 4.8V, americanii propunand fumatorilor de tigara electronica sa apeleze mai des la acumulatoarele/bateriile pentru tigara electronica care functioneaza impecabil la 3.2V/3.8V si mai rar la cele care functioneaza exclusiv la 4.8V.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu