Sanatate Sfaturi si sugestii

Tehnici simple pentru autoexaminarea sanilor

Tehnici simple pentru autoexaminarea sanilorPreventia este calea cea mai buna pentru a rezolva multiple probleme de sanatate, iar cancerul de san nu poate fi depistat in timp util daca nu luam noi in primul rand masurile necesare pentru identifica in faza incipienta anumite formatiuni suspecte, care ar putea fi cauza evolutiei acestei boli crunte a zilelor noastre.

Incepand cu varsta de 20 de ani, orice femeie trebuie sa invete niste tehnici bune pentru autoexaminarea sanilor si sa le aplice periodic pentru a depista la timp orice schimbare aparuta peste noapte si a se prezenta la medic pentru un control de rutina. De multe ori va fi vorba despre o falsa alarma, dar medicul nu se va supara numai din atat si ne va astepta si altadata cu usa deschisa pentru alte examinari de rutina.

Cel mai indicat este ca asemenea controale ale sanilor sa se faca lunar, la niste date fixe, dar nu in perioada menstrei si nici imediat dupa aceea ci la minimum o saptamana distanta atat inainte cat si dupa. Astfel esti sigura ca sanii nu vor fi inflamati din alte cauze si poti sa te consulti in liniste pentru a vedea daca totul este in regula.

Ca modalitate eficienta de autoexaminare a sanilor se recomanda urmatoarea rutina lunara:

– Ne postam in picioare in fata unei oglinzi de dimensiuni mai mari, cu bustul gol si bratele lasate pe langa corp;
– Mai intai de orice examinam sanii cu privirea pentru a observa daca exista vreo modificare, intai cu mainile relaxate pe langa corp, apoi cu mainile fixate in solduri si, in sfarsit, cu mainile ridicate inspre tavan si muschii sanilor contractati la maximum;
– Daca am trecut cu bine acest prim examen vizual, vom trece la etapa a doua, de examinare cu ajutorul palmelor, mai intai trecand usor mana peste sani pentru a sesiza orice denivelare sau umflatura si apoi palpand sanii cu fermitate pentru a vedea daca resimtim vreo durere din aceasta cauza. Nu doar sanii sunt examinati acum, dar si subsuorile, unde de asemenea pot aparea unele umflaturi sau formatiuni dure;
– Daca si acum totul pare sa fie in regula, putem apoi sa ne culcam in pat, avand o perna la dispozitie si sa incepem sa examinam din nou sanii, de data aceasta culcandu-ne pe partea dreapta, cu mana dreapta sub cap si omoplatul drept sprijinit de perna si sa palpam din nou sanul drept cu miscari ferme ale degetelor. La fel se procedeaza si cu sanul stang, schimband pozitia;
– In sfarsit, la final e bine sa verificam si pierderile de fluide, daca exista, acum trebuind sa strangem cu relativa blandete fiecare san si sa observam daca eliminam sau nu ceva, iar daca se intampla acest lucru atunci trebuie sa mergem la medic sa ii spunem despre ce este vorba.

Controalele de sani periodice la medic se fac de obicei cam o data pe an si de aceea este esential ca noi insine sa ne formam o rutina din a ne examina sanii lunar pentru a depista la timp orice modificare si a merge in regim de urgenta la doctor pentru a vedea despre ce este vorba.

Chiar si daca ni se gaseste un lipom, nodul sau alta formatiune suspecta de cancer tot nu trebuie sa dezamagim deoarece cele mai multe dintre acestea sunt de natura benigna si nu ne vor supara, uneori disparand de la sine, iar alteori insotindu-ne pentru tot restul vietii. Examinarea periodica a sanilor este insa obligatorie si la fel si prezentarea la medic atunci cand observam ca ceva nu este in regula.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu