Sanatate Sfaturi si sugestii

Plantele medicinale pot fi cultivate chiar si intr-un apartament de bloc

Plantele medicinale pot fi cultivate chiar si intr-un apartament de blocUnele dintre plantele recunoscute pentru beneficiile importante pentru sanatate pe care le pot aduce pot fi cultivate in aproape orice conditii, chiar si intr-un simplu ghiveci, la bloc, aceste plante crescand la fel de viguroase ca si intr-o gradina adevarata daca li se ofera lumina adecvata si pamant fertil, special destinat speciei din care fac parte.

 1. Musetelul se planteaza foarte usor, intr-un ghiveci lung, dreptunghiular, si se dezvolta rapid avand nevoie de multa lumina pentru a creste armonios. Are un parfum placut, binecunoscut noua, tuturor, si poate fi expus si ca planta ornamentala, dar mai importante vor fi beneficiile sale pentru sanatate.

2. Brusturele este foarte apreciat pentru radacina sa si nu va putea fi foarte usor cultivat in apartament deoarece necesita un ghiveci mare, de podea, brusturele putand adeseori sa depaseasca 1,5m inaltime. Radacina de brusture are insa atat de multe intrebuintari medicinale incat merita efortul sa incercati sa cultivati aceasta planta fie in gradina voastra, fie chiar si in apartament, daca aveti suficient spatiu.

3. La fel ca si musetelul, echinaceea poate fi usor cultivata oriunde, nu cere multa apa, dar are nevoie de mult soare pentru a creste rapid si armonios. O planta cu bune proprietati pentru stimularea sistemului imunitar, echinaceea poate da flori tot anul cu conditia de a i se reteza periodic cele vechi pentru incurajarea dezvoltarii de noi boboci.

4. Lavanda este o planta minunata de apartament, cu o aroma puternica si placuta, care tine la distanta tantarii si alte insecte mai ales pe timp de vara. Se cultiva simplu, in ghivece de dimensiuni obisnuite, dar are nevoie de multa lumina, fiind ideal sa fie amplasata in balcon sau la fereastra. Este un bun calmant al sistemului nervos si va va ajuta sa dormiti intotdeauna in buna pace.

5. Menta se ingrijeste cu usurinta si poate fi cultivata in ghivece lungi, dreptunghiulare, intr-un pamant nisipos, udat periodic si beneficiind de mult soare. Daca aveti alte plante aromate in apartament este bine sa cultivati menta intr-o alta camera, de preferat la fereastra din bucatarie pentru a nu se amesteca parfumul sau placut, dar puternic cu cel al altor plante bine mirositoare din locuinta voastra.

6. Aloe Vera este foarte dorita de multe persoane in locuinta lor, dar e bine de stiut faptul ca doar anumite varietati ale sale sunt benefice pentru sanatate, altele putand fi de-a dreptul toxice pentru organism. Procurati-va deci planta dintr-o sursa verificata si nu uitati sa ii oferiti mult soare, apa si aer proaspat. Puteti folosi apoi sucul proaspat din frunzele de aloe vera, dar inca o data numai daca ati reusit sa va procurati una dintre varietatile recomandate pentru proprietatile sale medicinale.

7. Rosmarinul este o planta care poate fi cultivata chiar in bucatarie, sub fereastra, fiind util atat la gatit cat si ca supliment antiinflamator sau ca dezinfectant extern si astrigent pentru piele. Nu e deloc greu de cultivat, dar necesita apa si lumina din belsug.

8. Coriandrul verde este un ajutor de nepretuit la gatit si o planta cu frunzele incarcate de antioxidanti valorosi. Ajuta foarte mult la o buna digestie si poate fi util la curele de slabit. La fel ca si rosmarinul, se cultiva usor si nu cere conditii deosebite, doar sa fie udat periodic si sa primeasca lumina din belsug.

9. In sfarsit, o planta care nu este medicinala, dar care are un rol esential pentru purificarea aerului din apartament este palmierul bambus (chamaedorea seifrizii). Are avantajul ca nu trebuie expus la soare pentru a creste armonios, dar cere totusi multa apa mai ales in zilele calduroase. Alternativ, daca va doriti o planta de apartament mai mica care sa va purifice la fel de bine aerul, puteti apela la Crinul pacii, o planta ornamentala frumoasa care de asemenea purifica foarte bine aerul din casa mai ales daca veti tine mai multe astfel de plante in toata locuinta.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu