Sanatate Sfaturi si sugestii

Pentru sanatatea voastra, faceti si cateva sedinte lunare la sauna!

Pentru sanatatea voastra, faceti si cateva sedinte lunare la sauna!Sauna este o sursa reala de sanatate atat pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni, unde mersul la sauna este recomandat, cat si pentru cei sanatosi, dar care doresc sa obtina un plus la capitolul stare de bine. Saunele sunt astfel locatii foarte populare pentru multa lume, aici caldura si transpiratia care apare ca rezultat al caldurii facand mult bine si detoxifiind organismul la superlativ.

In Romania, sauna nu a ajuns inca o activitate gustata de publicul larg poate si din cauza tarifelor nu intotdeauna pentru toate buzunarele, dar cu siguranta si din cauza lipsei de informare, multa lume crezand inca despre sauna ca ar putea genera si efecte secundare neplacute si ca nu e chiar atat de utila pe ansamblu. Contrar acestor pareri, sauna ramane insa o binecuvantare pentru sanatatea noastra si merita sa faci macar 2-3 sedinte lunar daca intr-adevar iti doresti sa te simti mai bine si sa desfasori mai in voie activitatile tale de peste zi.

In prezent, locatiile unde poti face sauna la noi ofera doua tipuri de tratamente, respectiv sauna uscata si sauna cu aburi, in primul caz nefacandu-se apel la apa si la vaporii de apa ci doar la caldura, iar in al doilea caz existand si o umiditate atmosferica de 100%, care sa stimuleze astfel sistemul respirator si sa hidrateze bine pielea. Pentru producerea caldurii, se face apel la metode electrice, la incalzire pe gaz sau pe baza de infrarosii, iar vaporii de apa vor fi produsi prin turnarea apei peste pietre incinse sau prin alte metode mai moderne.

Sauna uscata este mai ieftina, dar nu neaparat si mai slaba calitativ, aici organismul detoxifiindu-se foarte bine, iar circulatie periferica stimulata foarte bine. Pentru musculatura solicitata, sauna uscata este o binecuvantare, relaxand si tonifiind intregul corp si indepartand durerile, acolo unde sunt prezente si acestea. Sauna uscata poate insa aduce si unele riscuri pentru cei cu hipertensiune arteriala si ar trebui evitata de acestia.

Sauna umeda va stimula suplimentar si metabolismul, fiind recomandata in special pentru persoanele care doresc sa piarda in greutate si avand un rol bun in hidratarea pielii si combaterea starilor de reumatism, artrita sau alte conditii de sanatate. Sauna umeda este putin mai scumpa decat sauna uscata, dar nu cu mult insa tarifele uneori pot fi foarte piperate aici deoarece sauna umeda este insotita si de alte tratamente ulterioare care sunt atat de utile incat nu le poti rezista si scoti bani suplimentar din buzunare.

In mai toate orasele din Romania, s-au infiintat si centre moderne de tratament sau sali de fitness si spa unde se ofera sauna umeda sau sauna uscata contra unor tarife modice, suplimentar doritorii putand sa isi cumpere un bilet la un centru mai mare de tratament balnear unde i se va oferi printre altele si sauna alaturi de tratamente de relaxare si detonifiere.

Persoanele care au incercat deja sauna in forma sa uscata sau umeda nu se plang in general de efecte secundare, fiind dimpotriva foarte multumite de rezultate, dar este indicat sa ne prezentam la medic mai inainte de a face un abonament la sauna pentru a ni se da aprobarea si de catre un specialist, in caz contrar putand din pacate sa avem si unele neplaceri de sanatate cauzate de afectiunile noastre mai vechi sau mai noi.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu