Sanatate Sfaturi si sugestii

Musetel…si trece


Sanatate - Efectele curative ale musetelului

De când mă ştiu, dacă mă durea stomacul sau dacă făceam vreo alergie sau îmi apărea vreo iritaţie, sau în caz de vreo infecţie ceva, primul leac la care apela mama era o infuzie de muşeţel. Şi nu greşea, pentru că muşeţelul este un antiseptic, antiinflamator şi calmant excepţional.

Fiind poate cea mai cunoscută plantă medicinală de pe la noi, uşor recunoscută de toată lumea, nefiind greu de procurat, muşeţelul este medicamentul natural, care creşte din belşug în zonele de şes. Se folosesc doar florile, care pot fi culese din aprilie până în august şi pot fi folosite proaspete sau pot fi uscate şi păstrate în săculeţe de pânză şi întrebuinţate la nevoie.

Mare atenţie la preparare. Muşeţelul are efecte benefice doar sub formă de infuzie 1-3 linguriţe de flori la o cană de apă clocotită. Dacă planta se fierbe şi se obţine ceai, medicamentul poate deveni „otravă” provocând diaree sau vărsături.

Cu un conţinut bogat în vitamina B şi C, în calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, fier, acizi organici, glucide, ulei eteric, muşeţelul este ideal în vindecarea leziunilor de la nivelul pielii, ajută digestia, ameliorează colitele, reduce simptomele astmului, susţine funcţia hepatică, previne balonările, combate durerile menstruale. Infuziile de muşeţel pot însoţi tratamentul împotriva gripei, fiind ideale pentru inhalaţii. De asemenea, gargara cu infuzie de muşeţel este minunată împotriva afecţiunilor amigdalelor.

Muşeţelul este un ingredient minunat pentru industria cosmetică. Comprese cu infuzie de muşeţel pot fi aplicate pe tenurile uscate şi ridate, iar pentru tenul gras se pot face băi de aburi pe bază de muşeţel pentru îndepărtarea excesului de sebum. Şampoanele cu muşeţel sunt nemaipomenite pentru un scalp sănătos şi un păr mătăsos cu reflexe aurii.

Muşeţelul este o soluţie ieftină şi la îndemână care le permite tuturor femeilor, indiferent de resursele materiale de care dispun, să fie mereu tinere, frumoase şi sănătoase.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu