Sanatate Sarcina si contraceptia

Ligatura trompelor – contraceptie ireversibila


Contraceptie - Ligatura trompelor uterine

În momentul în care o femeie a decis că nu mai doreşte să aibă copii, poate apela la o metodă de sterilizare definitivă, care poartă numele de ligatura trompelor.

Avem de a face cu o intervenţie chirurgicală, prin care trompele uterine sunt secţionate şi ligaturate şi, în acest fel, nu mai pot prelua ovulul eliminat de ovar şi nu-l mai pot conduce spre uter. Ovulul nu mai ajunge în cavitatea uterină, nu se mai produce fecundarea şi, implicit, nu mai apare sarcina.

Există medici care susţin că ligatura trompelor este bine să fie realizată chiar după efectuarea operaţiei de cezariană, dar cei mai mulţi recomandă o perioadă de reflectare pentru ca nu cumva femeia să regrete decizia. Ligatura trompelor poate fi reversibilă, dar operaţia necesară în acest sens implică multe riscuri. Totuşi, dacă ai apelat la o astfel de procedură şi, între timp, ai ajuns la concluzia că îţi mai doreşti copii, poţi folosi fertilizarea in vitro.

Dar, chiar dacă există soluţii de „revenire” şi chiar dacă decizia luată te satisface, trebuie să ţii cont că operaţia de ligatură a trompelor implică o serie de riscuri precum: infecţii, sângerări ulterioare, lezări ale vezicii urinare, disconfortul postoperator, etc.

Consider că ligatura trompelor trebuie să se bazeze pe o perioadă îndelungată de reflecţie, de analiză minuţioasă a tuturor avantajelor şi dezavantajelor. Personal, sunt de acord cu o astfel de intervenţie în cazul femeilor cărora o sarcină le-ar pune în pericol viaţa, în rest, este bine să ne păstrăm orizonturile mereu deschise şi să avem mereu posibilitatea de a alege. Ligatura trompelor nu ne fereşte de bolile cu transmitere sexuală şi nici de alte boli cu specific ginecologic, aşa că recomand alte metode de contracepţie care să ne asigure confortul reversibilităţii.

foto Northfoto

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu