Sanatate Sfaturi si sugestii

Pediculoza-oaspeti nedoriti in par


Sanatate - Sanatatea parului - Pediculoza

Nu ştiu cât efect are această denumire a bolii, dar dacă voi spune „infestaţie cu păduchi” sigur vei simţi un fior şi o senzaţie de dezgust… dar nu schimba pagina.

Pediculoza există şi ne poate afecta la orice vârstă aşa că este bine să ştim exact despre ce este vorba şi cum ne putem feri de o asemenea neplăcere. Păduchii sunt insecte minuscule care se hrănesc cu sânge şi cărora le place să se adăpostească mai ales la „umbra” firelor de păr de pe suprafaţa corpului uman. În funcţie de zona preferată unde se formează „coloniile” avem:

1. pediculoza capului – păduchii (pediculus capitis) se aciuează la ceafa sau după urechile copiilor;
2. pediculoza pubiană – insectele (phtirius pubis) apar la nivelul părului pubian, al sprâncenelor, genelor, pieptului;
3. pediculoza corpului – infestarea cu pediculus corporis se produce la nivelul hainelor.

Pediculoza este o afecţiune extrem de contagioasă aşa că trebuie să ai întotdeauna grijă cu cine ai de a face, cui îi împrumuţi hainele sau cu cine ai relaţii intime. Simptomele pediculozei sunt uşor de identificat şi greu de confundat cu altceva. Insectele se hrănesc cu sânge aşa că, pentru a ajunge la „nectar”, trebuie să recurgă la nişte înţepături care, în combinaţie cu saliva păduchilor, provoacă o reacţie alergică ce determină nişte senzaţii de mâncărime uneori insuportabile. Pe lângă acest fapt, pot fi identificate uşor ouăle, negre la început, apoi albe (după ce iese insecta din ele) şi care „decorează” părul aproape de rădăcină şi nu pot fi desprinse decât prin raderea podoabei capilare.
Păduchii pubieni îşi arată prezenţa prin aplicarea unor leziuni gri-albăstrui în zona afectată, semne ce pot persista şi după ce pediculoza a fost eliminată. Contagiunea este instantanee, un singur contact sexual fiind suficient. De asemenea, pot fi infestate: lenjeria, prosoapele şi, oricine le foloseşte ulterior, se poate pricopsi cu o asemenea afecţiune.

În cazul pediculozei corpului, ouăle sunt depuse pe haine, insectele putând fi vizualizate pe piele doar cât îşi iau masa, dar leziunile de pe braţe sau talie sunt semne clare ale bolii în discuţie.

Tratamentul este clar, scurt şi la obiect. Există în farmacii tot felul de creme, şampoane, loţiuni cu rol de eradicare a pediculozei. Tratamentul în sine durează până la 10 zile, dar vor mai trece încă 10 zile până la dispariţia totală a pruritului. Pentru a îndepărta ouăle este necesară raderea părului.

Pentru a evita contactarea pediculozei, care poate afecta nu doar starea generală a organismului dar şi statutul social al persoanei, respectă cu stricteţe regulile de igienă, nu împrumuta obiecte intime, evită contactele sexuale ocazionale şi apropierile de persoane pe care nu le cunoşti îndeajuns.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu