Sanatate Sfaturi si sugestii

Ingrijirea plantelor are certe valente terapeutice

Ingrijirea plantelor are certe valente terapeuticeOricine a avut de-a face cu plantele pentru perioade mai lungi de vreme stie faptul ca acestea sunt capabile de un anumit grad de constiinta, ca au o personalitate diferita si ca pot stabili o conexiune afectiva cu persoana care le ingrijeste, lucru cat se poate de real in ciuda declaratiilor unora dintre savantii din generatia veche care afirma in continuare ca plantele nu ar avea o constiinta si ca nu sunt decat o prima treapta in evolutia vietii pe Pamant.

Mai mult decat asta, se crede ca plantele pot ajuta spiritul uman sa creasca armonios in aceeasi maniera cu rolul pe care il are muzica in viata noastra. In acest sens, ei aduc drept dovada chiar propria lor persoana sau alti oameni care ingrijesc plantele in mod regulat, toti acestia dand dovada mai mereu de multa pace sufleteasca, putand comunica mai profund decat alte persoane si avand inscrisa pe chipul lor o anume frumusete pe care o mai regasesti doar la persoanele foarte multumite de viata lor si de ceea ce fac zi de zi.

Intr-adevar, ingrijirea plantelor se poate dovedi benefica atat pentru trup cat si pentru spirit si de aceea cercetarile de data recenta pe aceasta tema au reusit sa scoata la lumina unele date pozitive, savantii implicati in aceste studii aratand cum simpla plimbare prin natura si admirarea peisajului pot cobori la cote normale presiunea arteriala, detensiona intregul organism, alunga depresia sau recupera trupul dupa o operatie mai grea. In special oamenii foarte ocupati si incarcati de stres resimt din plin aceste beneficii pentru sanatate si isi doresc bineinteles sa ramana cat de mult intr-un spatiu care le prieste din toate punctele de vedere.

Plecand de la asemenea studii stiintifice, multi psihologi au reusit in timp sa contruiasca adevarate terapii bazate pe ingrijirea plantelor si petrecerea timpului in natura, in prezent discutandu-se in lumea specialistilor despre asa-numita "terapie prin horticultura", care este privita ca o modalitate foarte serioasa si eficienta de recuperare a pacientilor care nu raspund adecvat la alte metode de tratament. Fie prin implicarea directa a pacientului, fie doar prin asezarea sa intr-un mediu unde se ingrijesc plantele rezultatele s-au dovedit a fi foarte bune in ce priveste ameliorarea starilor de depresie, cresterea nivelului de incredere si respect fata de propria persoana sau optimizarea activitatii generale a organismului.

Terapia prin horticultura se poate administra atat individual cat si in grup si este benefica deopotriva pacientilor care sufera de boli psihice cat si celor care trebuie sa se recupereze in urma unor accidente sau a unor operatii mai dificile. Alcoolicii si cei care fac abuz de droguri de asemenea raspund pozitiv la terapia cu plante, cu totii simtindu-se astfel reintegrati mai usor in societate si dorindu-si sa se implice mai activ in recuperarea lor.

Ceea ce face terapia prin plante atat de eficienta este si faptul ca pacientii nu sunt obligati sa comunice asa cum se intampla in medicina traditionala, ei putand sa pastreze tacerea chiar si zile la randul daca asa doresc, dar participand totusi la sedintele de terapie in natura si bucurandu-se de efectele sale benefice. Activitatile specifice de gradinarit nu sunt impuse insa multi dintre pacienti solicita chiar dansii permisiunea de a se implica in plantarea sau udarea plantelor. Astfel se pot crea si primele contacte bune, se creeaza o legatura de incredere intre terapeut si pacient si lucrurile pot apoi continua pe acest drum.

Persoanele care beneficiaza de terapia prin horticultura beneficiaza suplimentar si de adevarate lectii de crestere a plantelor in mod profesionist si responsabil ei afland o multime de lucruri practice despre ingrijirea plantelor decorative sau cultivarea speciilor folosite in alimentatie. In mod evident, avantajele vor fi de netagaduit, pacientii trebuind sa isi puna la contributie atat mintea cat si afectele pentru a se dovedi buni elevi si a isi dovedi lor insile ca pot ingriji o planta la fel de bine ca oricine altcineva.

Terapia prin horticultura este deja aplicata in unele tari si in cadrul unora dintre penitenciarele dens populate, iar rezultatele nu au intarziat sa apara nici aici, condamnatii raspunzand foarte pozitiv la asemenea proiecte si dovedindu-se deschisi colaborarii cu terapeutii care le implementeaza. Similar, terapia cu plante poate fi aplicata multor grupuri sociale problematice cu rezultate dintre cele mai bune si fara a exista nici un fel de efecte secundare sau pericole pentru sanatatea pacientilor.

In plan individual, oricine poate apela la aceasta forma de terapie, alegandu-si plantele preferate, ingrijindu-le conform instructiunilor date de gradinari si apoi chiar cultivandu-le prin acumularea de experienta suplimentara in gradinarit. Nu este o activitate de mare complexitate, iar beneficiile pot fi maxime si pe termen lung. Cresterea plantelor nu presupune de asemenea investitii mari sau prezenta stresului, iar manuale cu instructiuni pot fi usor procurate atat din librarii cat si din mediul online.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu