Sanatate Sfaturi si sugestii

Transpiratia in exces nu trebuie tratata cu indiferenta

Transpiratia in exces nu trebuie tratata cu indiferentaCa orice alte procese vitale din organism, transpiratia este necesara organismului pentru a elimina toxinele si a se raci multumitor, transpiratia avand si rolul de a regla temperatura corpului. Acest proces se realizeaza prin intermediul glandelor sudorale sau sudoripare, la femei aceste glande fiind prezente in numar mai mare decat la barbati.

Paradoxal, barbatii transpira mai mult decat femeile intrucat activitatea lor de peste zi conduce la o activitate crescuta a glandelor sudorale. Transpiratia femeilor insa este mai puternic resimtita, atunci cand se produce, din cauza numarului mare de glande sudorale. Nu doar miscarea fizica activeaza aceste glande ci si alte procese din organism precum nervozitatea, supararea, frica sau alte stari negative ale organismului.

Consumul de alimente picante de asemenea duce la transpiratie in exces, dar si unele afectiuni ale organismului vor da acest simptom, anuntand ca e timpul sa se faca o vizita la medic. In special pentru femei acest lucru este valabil, ele putand sa transpire in exces fara nici o cauza aparenta si resimtind in aceste conditii o stare crescuta de stres. Persoanele afectate de asemenea probleme de sanatate sunt relativ putine, insa metodele de tratament existente nu permit deocamdata eliminarea definitiva a acestor simptome.

Din punct de vedere stiintific s-au identificat pana in prezent doua tipuri de conditii caracterizate de transpiratie in exces, numita in termeni medicali hiperhidroza: Hiperhidroza primara si Hiperhidroza secundara. Hiperhidroza primara este recunoscuta prin transpiratie in exces a palmelor, picioarelor si subsuorilor si nu se stie ce mecanisme cauzeaza aceasta afectiune. Hiperhidroza secundara este mai des intalnita si are drept cauze alte afectiuni ale organismului precum obezitatea, menopauza, diabetul, bolile respiratorii, cancerul, bolile de inima, administrarea de medicamente si alte cauze de natura medicala.

Pe perioadele cand transpiratia in exces se manifesta in mod repetat este indicat ca imediat dupa sa se spele bine trupul si fata, sa se schimbe hainele si chiar asternuturile unde este cazul si sa se aduca temperatura camerei la valori normale. Consumul de apa este pasul imediat urmator pentru a se inlocui fluidele pierdute prin transpiratie. Din punct de vedere medical, dupa caz, medicul va recomanda teste de laborator si apoi un tratament adecvat cu solutii antiperspirante, medicamente specifice sau proceduri terapeutice de recuperare.

In cadrul clinicilor particulare se practica si metoda injectiilor cu Botox purificat care blocheaza nervii care stimuleaza transpiratia. Aceasta terapie are insa si efecte secundare neplacute si cere repetarea sa dupa trecerea a doar cateva luni de zile. Nervii care stimuleaza transpiratia pot fi si indepartati chirurgical in rare situatii, cand simptomele sunt foarte grave, dar este o operatie foarte riscanta.

Una dintre caile eficiente de ameliorare a simptomelor hiperhidrozei este alimentatia corecta, care presupune eliminarea condimentelor picante, a sarii in exces, a produselor rafinate si consumul redus de cafea si alcool, acolo unde este cazul. Vizita la medic este insa obligatorie pentru punerea unui diagnostic corect.

Dieta pentru reducerea transpiratiei este foarte apropiata de principiile unei dieta echilibrate de detoxifiere si include si consumul marit de apa proapata si ceaiuri caldute din plante. Spalarea deasa a corpului in zonele afectate, subsuori, fata, picioare si maini este de asemenea obligatorie, putand sa se apeleze si la sapunuri speciale cu substante antiperspirante si la deodorante uscate cu proprietati antiperspirante.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu