Sanatate Sfaturi si sugestii

Ghidul sanatatii tale: Mastoza fibrochistica

Mastoza fibrochisticaSună complicat şi periculos, dar sub această denumire alambicată se ascunde o afecţiune de care suferă aproape toate femeile – înainte de menstruaţie – şi se referă la senzaţia de durere şi nodulii ce apar la nivelul sânilor ca urmare a schimbărilor hormonale.

Fiecare dintre voi a sesizat cum, cu o săptămână sau două înainte de declanşarea menstruaţiei, sânii se măresc în volum şi par grei, sau dor, sau prezintă unul sau mai mulţi noduli. Aceste simptome nu trebuie să creeze panică, întrucât sunt manifestări normale ale modificărilor hormonale generate de ciclul menstrual, ce apar mai ales în momentul ovulaţiei. Mastoza fibrochistică se mai numeşte şi modificare mamară ciclică, fiind o afecţiune benignă, care dispare după menstruaţie. Dacă simptomele persistă şi după acest moment, se recomandă efectuarea unui consult medical de specialitate pentru a identifica adevărata cauză a durerilor de la nivelul sânilor.

Dacă sensibilitatea crescută a sânilor apare în afara perioadei menstruaţiei, dacă apar simptome complementare de tipul febrei, roşeţei, scurgerilor mamelonare, nodulilor care persistă, atunci nu e timp de pierdut şi consultul nu trebuie amânat, pentru că orice boală poate fi tratată atât timp cât este identificată la timp. Însă dacă mergi la medic şi diagnosticul este mastoză fibrochistică, nu ai motive de îngrijorare, căci aceste manifestări nu se asociază cu cancerul mamar.

Pentru a atenua simptomele caracteristice afecţiunii în discuţie se pot prescrie anticoncepţionale orale. Se recomandă, de asemenea, purtarea unui sutien bun, reducerea consumului de lipide şi de cafea precum şi administrarea vitaminei E şi a diureticelor.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu