Sanatate Sfaturi si sugestii

Genele noastre, stimulate pozitiv de fiecare data cand facem miscare

Genele noastre, stimulate pozitiv de fiecare data cand facem miscareConform studiilor medicale de ultima ora, genele noastre responsabile cu controlul activitatii metabolice, inregistreaza o activitate crescuta de fiecare data cand practicam putin exercitiu fizic, medicii observand faptul ca in urma unei singure sedinte de antrenament, chiar si persoanele care nu au mai facut sport de ani de zile pot prezenta transformari la nivelul ADN-ului ca rezultat direct al solicitarilor ridicate pe care le presupune miscarea fizica.
 
Foarte importante pentru identificarea unor tratamente viabile pentru persoanele obeze si/sau sedentare, astfel de studii au aratat faptul ADN-ul nostru se modifica nu doar chimic, dar si structural atunci cand facem putina miscare fizica, in mod evident organismul incepand sa se ajusteze astfel la un stil de viata mai activ si dand primele semnale in acest sens, care se vor traduce ulterior printr-o crestere a ratei metabolismului si initierea altor procese menite sa sustina efortul fizic crescut.
 
In cazul lipsei de miscare fizica, organismul de asemenea isi ajusteaza reactiile inclusiv la nivel genetic, aici aparand cu timpul o scadere a ratei metabolismului care va conduce si la atrofierea musculaturii, in acest mod organismul intrand "in adormire" si consumand cat mai putine resurse pentru a nu isi pune in pericol procesele sale vitale. Daca acum se va consuma mai multa hrana la masa, organismul va incepe sa isi faca si depozite de grasimi, fapt care explica pe deplin de ce ne ingrasam mai mult atunci cand practicam un stil sedentar de viata.
 
Un alt fapt surprinzator descoperit de cercetatori pe durata studiilor lor a fost si faptul ca un consum marit de cafea poate pastra o masa musculara crescuta chiar si in absenta exercitiului fizic, acest lucru fiind explicat prin actiunea directa a cafeinei asupra musculaturii. Din pacate insa, cafeaua afecteaza negativ sistemul osos, contribuind la eliminarea crescuta a calciului din organism, motiv pentru care medicii nu pot recomanda sa se consume mai multa cafea in cadrul unui stil de viata sedentar deoarece acest obicei va conduce la probleme grave pentru sistemul nostru osos.
 
La finalul studiilor lor, cercetatorii au tras concluzia ca exercitiul fizic este cu siguranta de folos pentru curele de slabit si mentinerea unei greutati optime, organismul uman raspunzand prompt la introducerea miscarii fizice in rutina zilnica si arzand mai intens caloriile pentru a putea furniza mai multa energie. In concluzie, medicii au putut recomanda cu argumente solide sa nu se renunte la miscarea fizica mai ales de catre persoanele care au probleme cu controlul greutatii corporale deoarece acest lucru va avea un impact negativ atat asupra greutatii cat si asupra sanatatii noastre in general.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu