Sanatate Sfaturi si sugestii

Encefalopatia spongiforma bovina sau boala vacii nebune

Encefalopatia spongiforma bovina sau boala vacii nebune
Encefalopatia spongiforma bovina sau boala vacii nebune este o boala neurodegenerativa, transmisibila, care apare la bovine si care are o perioada de incubatie foarte lunga, de 4 sau 5 ani, cu un deznodamant fatal pentru animalele afectate. Diagnosticata inca din 1986 in Marea Britanie, aceasta maladie a facut ravagii pana in prezent in randul populatiei bovine din intreaga lume, dand peste cap productia de lapte si carne in mai multe tari recunoscute pentru traditia lor in cresterea animalelor.

Desi in Romania aceasta afectiune a bovinelor s-a manifestat sporadic si nu a luat nicicand forma unei epidemii, se stie in prezent ca au existat si inca exista cazuri de animale suspecte sau chiar bolnave si, la fel ca si pana acum, este nevoie si in continuare de o mentinere constanta a vigilentei autoritatilor sanitar-veterinare de pe intreg teritoriul tarii pentru a se putea stopa la timp orice posibil focar de infectie. Intrucat nu exista un tratament al acestei boli, iar specialistii nici macat nu au aflat care sunt mecanismele exacte care o declanseaza, singura solutie o reprezinta si in prezent distrugerea bovinelor afectate de encefalopatia spongiforma bovina.

Desi laptele si derivatele sale sunt considerate ca sigure pentru consumul uman si de asemenea o serie de produse din carne de vita, preparate dupa standardele recomandate la nivel international, totusi consumatorii nu au incredere in produsele care provin din zonele afectate de boala vacii nebune si prefera sa se orienteze catre pro…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu