Sanatate Sarcina si contraceptia

De ce e bine sa nu va limitati alegerile doar la contraceptivele orale?

De ce e bine sa nu va limitati alegerile doar la contraceptivele orale?Contraceptivele orale sunt utile in cadrul mijloacelor moderne de contraceptie, dar genereaza si o serie de efecte secundare destul de temute de femeile care le folosesc, in unele situatii ajungandu-se pana la refuzul total al acestui tip de contraceptive, iar in alte situatii continuandu-se utilizarea lor cu acceptarea fatalista a tuturor riscurilor care acompaniaza uzul de contraceptive orale.
 
Femeile este totusi bine sa inteleaga pe deplin la ce se pot expune atunci cand folosesc o marca oarecare de contraceptive orale pentru vreme indelungata, in acest mod ele avand apoi o imagine mai completa asupra pericolelor care le ameninta sanatatea si putand sa opteze cu mai multa tarie pentru mijloacele alternative de contraceptie, ceva mai sigure d.p.v. al sanatatii.
 
1. Primele efecte secundare pe care le resimt femeile care testeaza contraceptivele orale sunt durerile de cap, ametelile si o usoara duritate a sanilor, aceste simptome putand sau nu sa dispara in timp, dar fiind uneori necesara si schimbarea marcii de contraceptive pentru o mai buna compatibilitate cu organismul femeii in cauza.
 
2. Greturile si lipsa apetitului alimentar apar ceva mai tarziu si pot tine destul de multa vreme, suficient cat sa sperie in toata regula femeile care folosesc contraceptive orale. Organismul reactioneaza destul de diferit, de la caz la caz, dar atunci cand observi ca nici dupa 2 luni nu scapi de greturi este probabil timpul sa apelezi la o metoda de contraceptie mai sanatoasa sau, alternativ, sa practici si abstinenta pentru o perioada mai mare de vreme.
 
3. Un efect secundar foarte neplacut si care aduce panica in sufletul femeilor care folosesc contraceptive orale este sangerarea abundenta, multe femei renuntand din acest motiv imediat sa mai foloseasca asemenea metode de contraceptie. Medicii garanteaza ca nu e vorba decat despre efecte trecatoare, dar nu e intotdeauna usor sa convingi o femeie ca lucrurile nu ar sta mai rau decat par la o prima vedere.
 
4. Schimbarile de dispozitie tot mai frecvente sunt efecte secundare de data aceasta ceva mai grave chiar si in opinia medicilor, astfel putandu-se dezvolta si unele afectiuni psihice pe un teren favorabil. In asemenea situatie, inlocuirea contraceptivelor orale cu mijloace de contraceptie fara hormoni este obligatorie.
 
5. Un alt efect secundar complet neasteptat si nedorit este scaderea drastica a apetitului sexual, si in aceasta situatie fiind necesara renuntarea la contraceptivele orale sau macar alegerea unei marci noi, eventual cu mai mult testosteron sau care sa poate rezolva aceasta problema.
 
Din pacate, cam toate marcile de contraceptive orale de pe piata dau si astfel de efecte secundare odata cu trecerea timpului, aceste pilule actionand asupra organismului si modificand nu de putine ori procese importante, cu implicatiile deja binecunoscute pe propria piele de catre toate femeile care au testat de-a lungul timpul pilulele contraceptive.
 
Alte metode de contraceptie, care de asemenea fac uz de hormoni si actioneaza asupra proceselor din organism sunt la fel de riscante ca si contraceptivele orale astfel incat, in ultima instanta, este bine sa te gandesti de doua ori inainte de a face un asemenea pas deosebit de important pentru sanatatea si conditia ta de femeie.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu