Sanatate Sfaturi si sugestii

Cauze care pot conduce la aparitia rozaceei

O afectiune tot mai raspandita a tenului, rozaceea afecteaza an de an milioane de persoane din intreaga lume si reprezinta un inconvenient major mai ales pentru femei care isi doresc sa aiba mereu un ten curat si sanatos. Suplimentar, pana la ora actuala nu s-a gasit nici un tratament eficient pentru eliminarea acestei afectiuni, dar exista totusi unele cai de ameliorare a simptomelor rozaceei si, mai important, exista si o serie de mijloace menite sa previna aparitia acestei afectiuni a tenului care provoaca mult disconfort precum si o scadere a respectului fata de propria persoana.

1. Alegerea unei diete sanatoase este primul pas de facut pentru prevenirea rozaceei, o serie de alimente putand afecta sanatatea tenului si conducand in timp la aparitia rozaceei. Flavonoizii din fructele de padure, mere, unele legume etc. previn cu succes boala daca sunt prezenti zilnic la masa, dar tutunul, cafeaua, alcoolul, alimentele picante, precum si bauturile sau alimentele fierbinti au un efect iritant, actionand negativ asupra vaselor subtiri de sange prezente pe toata suprafata tenului si conducand in timp la accidente vasculare (ruperea vaselor de sange) si respectiv la aparitia simptomelor rozaceei.

2. Soarele poate avea o influenta negativa aCauze care pot conduce la aparitia rozaceeisupra tenului in special la persoanele cu un ten deschis, fiind de aceea recomandata expunerea moderata la soare si purtarea de palarii, sepci, umbrele etc. care sa fereasca tenul de actiunea directa a razelor solare. Suplimentar, este recomandat puternic si apelul la produse cu factor de protectie solara, acestea fiind utile nu doar in sezonul cald ci si in sezonul rece. Unele produse farmaceutice cu factor de protectie solara includ si compusi vasoactivi, aceste produse fiind special destinate tenului deschis predispus la aparitia rozaceei.

3. Stresul prezent in viata unei persoane va conduce rapid la aparitia simptomelor rozaceei, fiind unul dintre factorii cei mai mari de risc pentru dezvoltarea acestei afectiuni alaturi de dieta gresita si consumul frecvent de alcool, cafea si tutun. Este obligatoriu de aceea sa se ia masuri bune pentru diminuarea nivelurilor de stres suportate peste zi, pentru aceasta putandu-se organiza mai bine activitatile de peste zi si putandu-se de asemenea deprinde mai multe tehnici de relaxare menite sa ajute la eliminarea stresului atat la locul de munca cat si acasa.

4. Miscarea fizica este foarte utila pentru sanatatea intregului organism, dar in cazul persoanelor predispuse la aparitia rozaceei nu se recomanda practicarea de efort fizic intensiv care sa mareasca circulatia sangelui si sa conduce astfel la accidente la nivel microvascular ci se recomanda practicarea de miscare fizica moderata, plimbarile in aer liber si orice tip de exercitiu fizic care nu solicita organismul la maximum. Persoanele care practica exercitii fizice in aer liber e bine sa nu uite sa faca aceste exercitii dis-de-dimineata, cand soarele actioneaza cu blandete, sau sa aplice creme de protectie solara si sa poarte sepci menite sa protejeze tenul de actiunea ultravioletelor in restul timpului.

5. Machiajul si folosirea de produse pentru igiena corporala trebuie facute cu o atentie suplimentara la toate ingredientele prezente in aceste produse, in mod special alcoolul, mentolul, multe dintre uleiurile esentiale si alte substante mai puternice avand un rol negativ pentru sanatatea tenului la persoanele predispuse la aparitia rozaceei. Produsele exfoliante si cele pentru hidratare de asemenea trebuie sa contina doar compusi prietenosi pentru ten, fara particule abrazive si/sau compusi activi care actioneaza in profunzime si pot distruge vasele fine de sange de pe chipul vostru.

6. Nu in ultimul rand, feriti-va de frig, umezeala, vant si praf precum si de factorii poluanti din atmosfera, si in aceste cazuri riscul de accidente vasculare la nivelul tenului fiind foarte ridicat. Imbracati-va adecvat in sezonul rece, protejati-va fata cu materiale textile fine si mai grosute si aplicati frecvent produse hidratante si creme cu factor de protectie solara pentru a reduce astfel riscul de aparitia a rozaceei si a duce o viata linistita macar din acest punct de vedere, a aspectului placut al chipului vostru.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu