Sanatate Sfaturi si sugestii

Încălțămintea de vară, cu talpă joasă, poate afecta structura piciorului

Încălțămintea de vară, cu talpă joasă, poate afecta structura picioruluiVara este sezonul în care ne accesorizăm ținutele cu sandale comode și balerini colorați, acestea fiind perechile de încălțăminte care nu lipsesc din garderoba niciunei femei. Însă ceea ce nu știm este că talpa plată, care nu are o formă adaptată structurii piciorului, poate determina apariția, de la o vârstă fragedă, a unor afecțiuni degenerative grave.

Talpa piciorului are în structura sa ceea ce noi numim bolta plantară sau arcul piciorului. Este acea <scobitură> care există între călcâi și degete și care are un rol extrem de important în postura corectă a corpului. De cele mai multe ori, încălțămintea cu talpă plată nu respectă anatomia piciorului deoarece nu are o formă care să susțină bolta plantară. Acest lucru va determina aplatizarea acestei structuri, care va avea un efect asupra întregii arhitecturi a piciorului, inclusiv asupra tălpii, genunchiului, șoldului și coloanei”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Primele simptome: oboseală, durere, ciocuri în călcâi

De asemenea, specialistul avertizează că încălțămintea de proastă calitate va determina o postură incorectă, vicioasă, care va conduce către suprasolicitarea piciorului și inflamarea fasciei. Acest lucru va favoriza apariția oboselii și, în final, a durerii. În timp, va avea loc o acumulare de calciu pe porțiunea suprasolicitată, care va determina apariția ciocurilor în călcâi, formațiuni extrem de dureroase.

În plus, purtarea unor astfel de încălțări, pe o durată mai lungă de timp, de câțiva ani, va determina o îmbătrânire accentuată a țesuturilor și apariția reumatismelor degenerative: gonartroza, coxartroza, spondiloza, dar și probleme la nivelul coloanei, de tipul herniei de disc.

Soluția: FIZIOTERAPIA

“Pentru a preveni agravarea acestor afecțiuni, persoanele care experimentează dureri la nivelul picioarelor, sunt sfătuite să se prezinte la fizioterapeut încă de la primele simptome deoarece o afecțiune instalată și cronicizată nu mai poate fi corectată, ci doar stagnată. În acest sens, trag un semnal de alarmă în privința automedicației, și aici mă refer în special la medicamente și creme antiinflamatoare, care tratează efectul, dar nu și cauza și care nu fac altceva decât să întârzie vizita la specialist și să conducă către agravarea stării de sănătate”, avertizează Bogdan Goga.

Fizioterapeutul va face o evaluare posturală, pe baza căreia va concepe un program personalizat de exerciții cu scopul de a reda funcționalitatea corectă a structurilor și mobilitatea pacientului. Sunt necesare minim 10 ședințe de fizioterapie care pot combina tehnici de reeducare posturală și terapie manuală.

* Terapie pentru Mișcare este un cabinet de recuperare medicală ce abordează integrativ problemele pacientului prin utilizarea unor practici moderne precum: masajul, fizioterapia, stimularea electrică funcțională, drenajul limfatic, kinetoterapia, terapia manuală, osteopatia, kinesiotapingul, reeducarea posturală, crioterapia, terapia Vojta și reeducarea uroperineală. Pentru mai multe informații vizitați: www.terapiepentrumiscare.ro

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu