Sanatate Sfaturi si sugestii

Alimentatia compulsiva


Sanatate - Alimentatia compulsiva - mancatul necontrolat

Alimentaţia compulsivă este o tulburare care constă în ingerarea iraţională, necontrolată, nemăsurată de alimente. Este diferită faţă de bulimie deoarece mesele dese şi abundente nu sunt urmate de încercarea de a elimina ceea ce s-a consumat şi, astfel, se ajunge la obezitate.

Alimentaţia compulsivă are la bază o dereglare la nivelul psihicului, o traumă, o despărţire dureroasă, pierderea jobului, frustrările acumulate, labilitatea emoţională. „Nefericirea” este înecată în mâncare şi, cu cât durerile sunt mai multe şi mai mari, cu atât „pofta de mâncare” va fi mai insaţiabilă.

Mâncarea este un refugiu, o alternativă. Aşa cum unele femei găsesc alinare în aruncarea banilor pe haine, de exemplu, altele dau iama în frigider căutând acolo acel gust care să le aducă un pic de plăcere. Gustul pare că se ascunde în mod intenţionat aşa că cercetările continuă până când… cineva le trezeşte la realitate şi le trimite la psiholog.

Alimentaţia compulsivă afectează de preferinţă femeile înainte de vârsta de 30 de ani, indiferent de rasă, religie sau statut socio-economic. Dacă ai o rudă, o prietenă, o cunoştinţă care ronţăie tot timpul câte ceva, care mănâncă porţii incredibil de mari, sfătuieşte-o să apeleze la un consult de specialitate deoarece acest tip de comportament nu îi va afecta doar silueta dar va avea repercusiuni pe termen lung asupra sănătăţii.

foto Northfoto

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu