Sanatate Sarcina si contraceptia

5 metode alternative de contraceptie pe termen lung

5 metode alternative de contraceptie pe termen lungSeparat de pilulele contraceptive, care deja nu mai sunt la moda printre femeile active din punct de vedere sexual, medicii au reusit sa puna la punct o serie de metode alternative de contraceptie, care au un efect prelungit si, asa cum declara inventatorii si producatorii lor, prezinta si mai putine efecte secundare decat pilulele clasice pentru contraceptie.

In functie de organismul, starea de sanatate si obiectivele matrimoniale ale unei paciente, medicii pot in prezent prescrie cea mai viabila metoda de contraceptie pe termen lung, unele dintre acestea fiind active pe durata unei luni de zile, iar altele putand sa isi extinda efectul si pana la 10 ani de zile.

Dintre cele mai des utilizate astfel de metode de contraceptie pe termen lung, egirl.ro a selectat pentru voi pe acelea care sunt mai larg utilizate si mai sigure pentru sanatatea voastra, voi putand opta impreuna cu medicul specialist pentru cea mai potrivita metoda, care sa ajute la imbunatatirea dispozitiei voastre generale si sa elimine stresul generat in perioadele critice ale ovulatiei.

1. Depo provera (DMPA), suspensie injectabila

Aceasta este o metoda moderna de contraceptie care se administreaza o data la fiecare 3 luni in forma injectabila si care este imbunatatita constant de catre savantii in medicina. Cea mai noua versiune a sa este produsa de catre compania Pfizer sub denumirea Depo-subQ Provera 104 si are efecte secundare mult mai reduse decat variantele puse anterior pe piata.

Efectele secundare generate de injectiile contraceptive pot fi, pentru unele femei devastatoare, iar pentru altele aproape inexistente, fiind util sa se consulte periodic specialistul in medicina care administreaza aceste injectii pentru a se monitoriza efectul lor asupra organismului si potentialele pericole pentru sanatate. Afectarea densitatii oaselor este cel mai des intalnit efect secundar, multe femei optand din acest motiv pentru alte metode contraceptive pe termen lung.

2. Implantul contraceptiv

Pus pe piata sub diverse branduri, implantul contraceptiv consta in inserarea sub pielea bratului a unei tije flexibile si de dimensiuni mici care va elibera o substanta numita progestativ, similara cu progesteronul natural, si care isi poate mentine efectul pana la 3 ani de zile.

O metoda eficienta, convenabila si sigura de contraceptie, implantul este favorizat in special de femeile din generatiile mai noi care agreeaza si faptul ca efectele implantului contraceptiv sunt reversibile odata ce acesta este indepartat. In acest mod, o femeie activa sexual va putea deveni si mamica, daca isi va dori acest lucru la un moment dat.

3. Steriletul mirena (DIU progestogen)

Asemanator implantului contraceptiv, steriletul mirena se introduce de catre un specialist de data aceasta in uter unde va oferi o protectie eficienta impotriva sarcinilor nedorite pe o durata de pana la 5 ani de zile. Aceasta metoda, desi foarte eficace, are si contraindicatii pentru femeile care sufera sau sunt suspecte de infectii genitale, cancer uterin sau cervical, sangerari anormale, uter cu modificari structurale, boli hepatice, tromboza etc. si de aceea nu toate femeile se vor putea bucura de beneficiile sale de lunga durata.

4. Steriletul intrauterin din cupru (DIU cupru)

Este un implant contraceptiv asemanator cu steriletul mirena, dar care nu elibereaza hormoni ci cantitati microscopice de atomi de cupru, care vor afecta mediul normal de dezvoltare a ovulelor precum si activitatea spermatozoizilor, prevenind astfel eficace sarcina nedorita.

Exista variante ale steriletului intrauterin din cupru care garanteaza contraceptie pentru 5 ani de zile si alte variante care vor dura chiar si pana la 10 ani de zile, metoda fiind de asemenea reversibila si putandu-se opta pentru nasterea de copii dupa indepartarea acestui sterilet. Din pacate insa exista si efecte secundare care pot afecta o viitoare sarcina mai ales acolo unde apar infectii frecvente, iar femeile care au suferit sau sufera de fibroza este recomandat sa nu opteze pentru aceasta forma de contraceptie.

5. Inelul vaginal (inelul contraceptiv)

In sfarsit, o alta metoda contraceptiva pe termen lung, de natura hormonala, este inelul vaginal, care functioneaza dupa aceleasi principii ca si pilulele contraceptive, eliberand hormoni care vor bloca aparitia sarcinii, cu diferenta ca inelul vaginal nu este o metoda interna de contraceptie ci se introduce in vagin cat mai adanc posibil pentru a evita riscul alunecarii si pentru a il ajuta sa-si reia forma optima pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Unele femei aleg sa nu poarte inelul atunci cand stiu ca se apropie perioada de menstra, in acest mod ele permitand organismului sa isi indeplineasca functiile sale normale si putand fi, teoretic, eliminati unii dintre factorii de risc ai acestei metode de contraceptie. In aceasta situatie, dupa o pauza de aproximativ o saptamana, atunci cand se insereaza din nou inelul vaginal contraceptia nu va fi garantata suta la suta, fiind recomandat sa se astepte aproximativ 6-7 zile pentru a se atinge efectul maxim sau, alternativ, sa se foloseasca in aceasta perioada de inceput metode sigure de contraceptie precum portul obligatoriu al prezervativului de catre barbat.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu