Lifestyle Turism

Turismul ar putea promova mai transant egalitatea dintre sexe

Turismul ar putea promova mai transant egalitatea dintre sexeSpre deosebire de alte sectoare de activitate, turismul reuseste sa ofere mai bune sanse de evolutie si promovare a femeilor si este de aceea considerat drept unul dintre domeniile de activitate care ar putea purta stindardul luptei pentru egalitatea intre sexe, plecand de aici si alte sectoare economice putand fi "educate" in sensul unei mai largi deschideri fata de implicarea femeii si caile prin care femeia sa poata fi recompensata la valoarea reala a prestatiilor sale.

Nu doar personalul feminin direct implicat in turism are de castigat prin promovarea mai accentuata a egalitatii intre sexe, dar si femeile implicate in mod indirect in activitatile turistice pot beneficia de acest lucru, existand in prezent destul de multe tari unde singura diferenta intre barbati si femei la locul lor de munca este data exclusiv de valoarea lor in plan profesional si niciodata de alte criterii.

Astfel de tari unde egalitatea intre sexe nu mai reprezinta de multa vreme o problema sunt si Suedia, Islanda, Norvegia, Germania, Danemarca, Noua Zeelanda, Canada sau Australia, in aceste tari turismul fiind si foarte bine dezvoltat, dar avand si multe femei in posturi de mica sau mare raspundere, care reusesc toate sa administreze fara gres afacerea in care sunt implicate cu trup si suflet.

Nu peste tot insa lucrurile stau la fel ca in tarile amintite mai sus, in alte locuri femeile continuand sa fie exploatate si platite mult mai prost decat barbatii. Aici insa lucrurile pot lua o intorsatura fericita daca se introduc unele programe propuse deja la nivel mondial de catre organizatii renumite pentru drepturile femeii, fiind mult mai simplu sa promovezi egalitatea intre sexe in turism decat in orice alt domeniu de activitate.

Cursurile de instruire pentru personalul feminin, cursurile de limbi straine sau alte cursuri de formare profesionala pot fi urmate oricand de catre femeile care isi doresc o slujba in turism, prin calificarile obtinute si recunoscute pe plan international aceste femei urmand sa primeasca automat si niste beneficii pe masura pregatirii oferite. Prin implicarea acelorasi femei foarte bine intruite se va putea stimula simtitor turismul din zona, la final castigandu-se si puncte bune pentru activitatea economica in sine, dar facandu-se si pasi decisivi in lupta pentru egalitatea intre sexe la locul de munca.

Daca astfel de programe propuse sa fie implementate in turism vor da rezultatele scontate, atunci se va putea trece si catre alte domenii economice unde in mod similar sa fie duse la bun sfarsit aceste programe destinate femeilor si avand ca scop schimbarea de mentalitate si promovarea mai transanta a egalitatii intre sexe. Turismul insa va putea da tonul si merita investite aici toate eforturile pentru ca si beneficiile rezultate vor fi maxime din toate punctele de vedere.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu