Lifestyle Sport

Teste de sange pentru contuziile suferite de sportivi!

Teste de sange pentru contuziile suferite de sportivi!Gratie unor teste de sange puse la punct de o echipa de medici care activeaza la centrul de sanatate Orlando Health din S.U.A., sportivii, dar si copiii care au suferit o contuzie nedepistata in timp util vor beneficia de o metoda suplimentara si eficienta de diagnosticare care sa permita luarea de masuri urgente si adecvate, prevenindu-se astfel complicatiile care apar in urma unei contuzii netratata corect.
 
Nu de putine ori, sportivii aleg sa ignore contuziile la cap care par a fi doar niste accidente usoare, la fel stand situatiile si in cazul copiilor care practica sport, iar acest lucru se intampla deoarece simptomele intarzie sa apara, iar in astfel de situatii actul medical va fi ingreunat din acest motiv si recuperarea sportivilor mai dificila si mai costisitoare.
 
Traumele cerebrale prezinta de regula simptome de tipul vederii incetosate si/ sau durerilor de cap, dar acest lucru nu se intampla totdeauna, motiv pentru care echipa de savanti in medicina de peste ocean a pus la punct un test de sange care foloseste ca marker genetic proteinele fibrilare gliale acide prezente in celulele care invelesc neuronii din cerebel.
 
Prin metoda de diagnosticare a unei contuzii, pusa la punct de medicii americani, sunt urmarite in testele de sange exact aceste proteinele fibrilare gliale acide care sunt eliberate din creier in fluxul sangvin de fiecare data cand pacientul a suferit o contuzie la cap. Astfel, prezenta proteinelor fibrilare gliale acide in sange este un indicator major al unei contuzii/ traume suferita recent de catre pacient si nediagnosticata corect prin metodele standard folosite de medici din intreaga lume.
 
Studiul medical care a permis implementarea acestei metode eficace si ieftine de diagnosticare a unei contuzii mai vechi sau mai recente a fost tinut pe durata a 3 ani de zile, perioada in care un grup de 600 de subiecti au fost atent monitorizati de fiecare data cand au suferit o lovitura la cap. Asociate cu metode de investigare prin rezonanta magnetica nucleara si tomograf, testele de sange au reusit sa ofere indicii suplimentare acolo unde aparatura nu a depistat nimic suspect la o prima vedere.
 
Marja de eroare pentru testele de sange puse la punct de echipa de medici de la Orlando Health din S.U.A. este foarte mica, aproximativ 97% dintre contuzii fiind diagnosticate corect doar prin administrarea acestor inedite teste de sange. Asa au fost de fapt prevenite pe durata celor 3 ani de experimente si unele accidente vasculare, medicii chirurgi putand interveni prompt in acele cazuri unde tomograful sau rezonanta magnetica nucleara nu au reusit sa ofere niste date mai complete.
 
De maxima utilitate pentru depistarea in timp util a unor contuzii suferite de sportivi sau de alte persoane care nu practica sport, inclusiv copii de toate varstele, testele care urmaresc prezenta proteinei fibrilare gliale acide in fluxul sagvin urmeaza a fi implementate in spitalele de pe noul continent si se spera ca, foarte curand, vor deveni un standard si in spitalele din Europa unde toti pacientii sa aiba acces la aceasta metoda de diagnosticare eficienta care previne simtitor complicatiile rezultate in urma unei contuzii la creier.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu