Lifestyle Sport

Stereotipuri sexiste care ataca imaginea sportului feminin

Stereotipuri sexiste care ataca imaginea sportului femininSexismul este prezent si in lumea sportului ca oriunde altundeva in societatea noastra asa-zis moderna, in sport avand din pacate o influenta mai marcata si afectand de zeci de ani eforturile laudabile ale sportivelor femei. In prezent, unele voci chiar afirma ca sexismul in sport a fost complet eliminat, lucru deloc adevarat si revelator pentru lipsa de interes aratata deopotriva de media cat si de oficialii din sport fata de acest subiect.
 
Imaginea sportului feminin este astfel alterata negativ in mod indirect, dar puternic, sexismul in sport fiind promovat nu doar prin abuzuri diverse, dar si printr-o evidenta lipsa de egalitate care pleaca de la compensatia mai mica primita de sportivele profesioniste si ajunge pana la promovarea modesta a tuturor sporturilor feminine cu mare audienta la public pe toate canalele de media.
 
Desi la ora actuala, in sporturile profesioniste individuale sau de echipa femeile au ajuns sa ocupe aproximativ 40% din totalul sportivilor prezenti la competitiile nationale si internationale de prima mana, sexismul continua sa afecteze eforturile acestor atlete care sunt adeseori prezentate in media mai degraba ca niste fotomodele decat ca niste sportive capabile sa ofere performante prin nimic mai notabile decat cele ale sportivilor barbati.
 
Pentru a se putea schimba aceasta mentalitate si a se lupta mai eficient impotriva sexismului prezent in lumea sportului, au fost propuse mai multe cai de atac, discutarea publica a acestei probleme la modul cel mai direct fiind prima dintre ele. In egala masura se urmareste sa fie daramate si multe "mituri" care de asemenea promoveaza sexismul, dar sunt mascate prin diverse interese ale publicatiilor sportive si canalelor de media interesate sa castige un plus de audienta indiferent daca aceasta va afecta sau nu imaginea femeii in sportul profesionist.
 
1. Se crede, de exemplu, faptul ca sportivele frumoase ajuta mai mult la promovarea sporturilor pe care acestea le practica si se vinde astfel imaginea lor sexi pe diverse cai, asta chipurile pentru a se inregistra o crestere mai mare a audientei. Nu este deloc adevarat, iar statisticile arata destul de clar acest lucru.
 
2. Se spune de asemenea de ani buni de zile ca publicul nu doreste sa urmareasca sporturile feminine deoarece nu sunt la fel de antrenante si interesante ca cele practicate de catre barbati, dar si aici statisticile arata faptul ca sporturile feminine s-ar putea bucura de o audienta foarte mare in masura in care ar fi promovate si difuzate la ore de varf la fel ca si fotbalul masculin, baschetul american si alte sporturi unde sunt implicati sportivii barbati.
 
3. Nu in ultimul rand, atat fanele unor sporturi feminine cat si chiar sportivele profesioniste s-au obisnuit atat de mult sa fie ignorate de media incat nu considera deloc ca ar fi dezavantajate in vreun fel, ba chiar se spune ca sportul feminin a castigat enorm in ultimii ani in ce priveste promovarea sa mai larga catre marele public. Este totusi gresit sa se creada acest lucru, femeile, deopotriva sportive si fane ale sportului, trebuind sa militeze mai mult pentru a castiga niste drepturi suplimentare si pentru egalitate in sport, doar asa putand fi scuturate si miscate lucrurile inspre mai bine.
 
Este clar pentru toata lumea faptul ca sportivele femei merita o recunoastere mai larga si un plus de respect pentru eforturile depuse in activitatea pe care o depun, iar pentru a se intampla acest lucru chiar ele vor trebui sa se implice mai mult si sa blocheze din start atacurile sexiste asupra lor si de asemenea sa militeze impotriva formelor mascate de sexism care le prejudiciaza imaginea si care sunt promovate agresiv in presa si pe canalele de media.
 
Nimeni altcineva nu poate apara si promova mai bine imaginea femeii in sport decat atletele profesioniste si e de sperat ca ele vor intelege acest lucru si ca se vor uni, asa cum deja se intampla in multe colturi de lume, pentru a lupta atat pentru egalitatea intre sexe in sport cat si pentru castigarea unor drepturi pe care le merita pe deplin, dar care le sunt refuzate la nesfarsit din ratiuni deloc laudabile pentru cei responsabili de acest lucru.