Lifestyle Sport

Sportivele prezinta un risc mai mare de accidente la genunchi!

Spre deosebire de barbatii implicati in sportul profesionist sau pentru amatori, femeile care practica sporturi diverse si in mod regulat sunt mai predispuse la accidente in zona genunchilor, organismul feminin fiind mai fragil aici si, din acest motiv, existand un risc mai mare de fracturi, rupturi ale ligamentelor sau alte accidente.
 
O echipa de savanti in medicina de la Universitatea Texas din S.U.A. a descoperit totusi un lucru paradoxal in cadrul unui studiu amplu desfasurat pe un esantion de aproximativ 24.000 de tinere cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, acelea dintre ele care au apelat la pilule contraceptionale fiind in mod surprinzator mai putin expuse accidentelor la genunchi decat sportivele care nu au folosit contraceptionale.
 
Din punct de vedere medical, pilulele contraceptionale stabilizeaza nivelurile de estrogen din organismul feminin, acesta fiind si motivul pentru care sportivele care folosesc contraconceptionale prezinta riscuri mai mici de accidente la genunchi. In contrapartida, sportivele care nu apeleaza la contraceptionale, prezinta niveluri fluctuante de estrogen, iar genunchii lor sunt astfel mai sensibili la accidente.
 
Tot din punct de vedere medical, utilizarea de contraceptionale, altele decat prezervativul, nu este deloc recomandata tinerelor in general si nu doar sportivelor, aceste mijloace de contraceptie fiind recomandat a fi luate doar dupa ducerea la bun sfarsit a primei sarcini si nasterea unui bebelus.
 
Savantii americani au fost astfel nevoiti sa rezolve aceasta dilema, pilulele cu rol anticonceptional reducand riscul de accidente la genunchi, dar fiind si periculoase pentru organismul tinerelor atlete daca sunt luate pe termen indelungat. Iar o solutie de compromis a fost identificata, existand la ora actuala si alte modalitati de stabilizare a nivelului estrogenului in organismul feminin decat pilulele contraceptionale.
 
Sportivele prezinta un risc mai mare de accidente la genunchi!Ca solutie de compromis, ar fi ideal de urmat de catre tinerele sportive o dieta sanatoasa, fara grasimi, produse rafinate, paine alba, carne si alte alimente procesate etc., care toate conduc la inflamari ale organismului si dezechilibre hormonale, iar suplimentar se poate opta si pentru un consum marit de carne de peste, fructe de mare, oua, lactate degresate si alte alimente care echilibreaza bine organismul si din punct de vedere hormonal.
 
Medicina homeopata sau alte forme de medicina alternativa de asemenea ofera solutii bune in acest sens, asa sportivele tinere care nu doresc sa apeleze la pilule contraceptionale pana dupa prima sarcina putand diminua si riscul de accidente la genunchi si evitand si complicatiile serioase care apar in timp din cauza administrarii regulate de anticonceptionale.
 
In ce priveste studiul desfasurat peste ocean, savantii americani nu recomanda femeilor sportive sa apeleze la pilule contraceptionale pentru a diminua riscul de accidente la genunchi ci doar vin sa confirme o realitate stiintifica, respectiv ca sportivele care folosesc astfel de anticonceptionale sunt intr-adevar mai putin expuse sa faca un accident grav la genunchi.
 
Alte studii similare care pot fi desfasurate pe viitor ar putea identifica solutiile optime menite sa ajute tinerele care fac sport intensiv si care nu doresc sa foloseasca anticonceptionale sa prezinte riscuri mici pentru accidente la genunchi, in acest mod putand fi impacata capra cu varza, iar sportivele fiind mai bine protejate fara a risca complicatii diverse din cauza apelului frecvent la anticonceptionale la o varsta atat de tanara.
 

 
 
 
 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu