Animale de companie Lifestyle

Rase de pisici: Siameza, supla si eleganta


 
O pisica eleganta, supla, rasfatata, care vrea sa fie mereu în centrul atentiei, cu aer de printesa si cu gelozia unei iubite înflacarate, pisica siameza este o prezenta destul de comuna în locuintele iubitorilor rasei feline.

Cunoscuta, în primul rând, pentru aspectul blanii sale, deschisa ca nuanta pe cea mai mare suprafata a corpului si cu extremitatile (labutele, botul, urechile, coada) mai închise, Siameza impresioneaza prin talia sa supla, miscarile sale elegante si privirea profunda de un albastru extraordinar.

Se cunosc mai multe variante de siameze: seal point, blue point, chocolate point, liliac point, red point, cream point, fawn point, tortie point, lynx point, dar fiecare asociatie de crescatori accepta numai anumite variante dintre cele enuntate. Acestea însa sunt detalii de ordin tehnic si nu vreau sa te plictisesc cu ele.

Siameza este o felina cu par scurt, fiind relativ usor de îngrijit pentru ca nu necesita periaje speciale si frecvente si nici nu are mai multe rânduri de blanita. Exista si o varietate cu par lung, dar este considerata o rasa distincta purtând numele de Balineza sau Javaneza.

Siameza, ca rasa, prezinta doua variante: cea de expozitie: supla, cu corpul alungit si zvelt, cu botul prelung si ascutit, cu ochi migdalati si coada în forma de bici si cea traditionala, de talie mai mare, cu corp musculos si cap rotund cu urechi rotunjite.

Siameza este recunoscuta pentru capriciile lor. Ea stie sa comunice foarte bine cu tovarasii umani si este o încântare atât timp cât se simte vedeta apartamentului. Daca este neglijata devine geloasa si agresiva. Daca însa primeste doza de atentie dorita nu se va dezlipi de tine si te va adora si te va urma peste tot.

Este usor de crescut pentru ca nu are cerinte speciale si este, în ansamblu, o pisica sanatoasa si rezistenta. Totusi nu trebuie neglijate controalele de rutina la medicul veterinar pentru a depista din timp eventuale afectiuni si a le trata în mod corespunzator. Nu prezinta boli genetice, napârleste moderat si este longeviva (12-15ani). Tot ce vrea este sa fie centrul universului tau si ea îti va oferi un loc special în inimioara ei.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu