Animale de companie Lifestyle

Rase de caini: Peruvian Hairless Dog

Rase de caini: Peruvian Hairless DogDenumit şi Calato (câinele dezbrăcat), Peruvian Hairless Dog este exact ceea ce indică şi denumirea: un câine fără păr, ideal pentru iubitorii de animale care au alergie la ele tocmai din cauza părului. Impresionant pentru statura şi ţinuta sa graţioasă, plin de energie şi deosebit de inteligent, Peruvian Hairless Dog este un companion excelent. Singura problemă ar fi că este un câine nocturn, aşa că este recomandat în special celor care stau la casă şi care mai au şi alte animale care să îi ţină companie câinelui fără păr.

În ceea ce priveşte aspectul exterior, Calato este un câine robust, cu cap alungit, ochi migdalaţi, buze încreţite, urechi ascuţite purtate în sus. Pielea, total lipsită de păr, sau prezentând doar câteva smocuri în zona urechilor sau a cozii, poate avea orice nuanţă dar niciodată albă. Peruvian Hairless Dog prezintă trei varietăţi, în funcţie de dimensiunile atinse la maturitate: miniatură (25-40cm la greabăn şi 4-8kg), medium (40-50cm la greabăn şi 8-12kg) şi large (50-65cm la greabăn şi 12-25kg). Speranţa de viaţă este de aproximativ 12 ani.

O altă curiozitate legată de Calato, în afară de faptul că nu are păr, se referă la faptul că are mai puţini dinţi decât celelalte rase de câini şi, nu numai că sunt puţini dar se mai şi deteriorează uşor.

Câinele fără păr are nevoie de spaţiu, de multă mişcare, de companie. Sunt foarte loiali familiei din care fac parte şi se înţeleg bine cu copiii. Se împrietenesc uşor cu alţi câini sau alte animale de companie. Pare câinele ideal pentru orice pasionat, însă specialiştii îl recomandă doar celor care au experienţă în creşterea animalelor.

Lipsa părului face ca piele acestui câine să fie foarte sensibilă. Astfel, pe timp de iarnă se recomandă să se apeleze la hăinuţe speciale sau măcar o pătură cu care să se poată acoperi. Vara este necesară folosirea măsurilor de protecţie solară: fie creme, fie un umbrar unde să se poată adăposti. În plus, baia periodică se impune ca o necesitate, folosindu-se un săpun delicat, căci Hairless Peruvian Dog este predispus la boli ale pielii (acnee sau furuncule).

foto Wikipedia

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu