Cariera Lifestyle

Calitati profesionale necesare femeii moderne

Calitati profesionale necesare femeii moderneAfirmarea femeii moderne in plan profesional se axeaza in principal pe abilitatea ei de a isi putea impune punctul de vedere in echipa de profesionisti din care face parte in mod natural, fara a fi perceputa ca un mic dictator sau o persoana lipsita de suficient credit profesional.

Nu de putine ori, femeile se prezinta la locul de munca cu o mentalitate de tip didactic, ele crezand ca politetea, spiritul amabil si comunicarea in echipa sunt valori profesionale de frunte, dar uitand ca de fapt la locul de munca primeaza experienta profesionala temeinica si astfel gresind din start in stabilirea unor obiective profesionale de succes.

A te afirma in plan profesional este un obiectiv la fel de ambitios atat pentru femei cat si pentru barbati, iar caile prin care poti atinge acest obiectiv sunt de regula aceleasi ca intotdeauna, adica educatia solida, abilitati profesionale necesare indeplinirii jobului, punctualitate, randament crescut, spirit de organizare si altele.  

Multe femei din ziua de astazi poseda un nivel de educatie corespunzator, si-au dezvoltat abilitati profesionale bune, dau si un randament crescut la locul de munca, dar inca nu se simt pe deplin implinite din punct de vedere profesional si, de cele mai multe ori, este vorba de o problema de imagine, ele simtind ca ceilalti asteapta de la dansele sa fie prietenoase, atente si calme mereu, dar nereusind de fapt prin acest comportament sa obtina un plus in cariera lor profesionala.

Femeia moderna, la locul sau de munca, trebuie deci sa renunte complet la imaginea domestica cultivata preponderent in sanul familiei si sa isi construiasca o imagine profesionala solida, punand accentul pe abilitatile sale profesionale forte, pe cunostintele sale lingvistice, pe cele de relatii publice, pe reteaua sa profesionala, etc. si nicidecum pe succesele si stilul de comunicare folosite in cadrul familial.

Stilul vestimentar feminin corect la locul de munca este deja practicat pe scara larga, dar unele profesioniste stiu sa se foloseasca cu maiestrie de anumite accesorii si tinute, foarte utile in situatiile unde se doreste atragerea atentiei clientilor sau obtinerea unui plus de imagine pentru compania unde ele activeaza. Stilul lejer, neglijenta vestimentara sau excesele vestimentare sunt un minus pentru o profesionista, putand crea si neajunsuri pentru bunul mers al lucrurilor la locul de munca.

Din punctul de vedere al egalitatii in drepturi cu barbatii, femeile inca mai au teritorii virgine de cucerit si este vorba in primul rand despre raportul dintre munca depusa si castig, despre orele suplimentare lucrate fara plata, dar si de accesul in sferele superioare ale administrarii unei afaceri. Unele femei ocupa si in prezent, nici vorba, pozitii inalte si bine platite, dar statisticile din acest punct de vedere vorbesc clar in defavoarea femeii la locul sau de munca.

In ce priveste calitatile profesionale care se asteapta sa fie intalnite la femeile moderne, acestea incep, bineinteles, cu educatia continua, deprinderea de noi cunostinte si abilitati fiind o necesitate in contextul activitatilor economice din zilele noastre. Femeile trebuie astfel sa invete sa isi administreze timpul mai judicios, oferindu-si suficient si pentru formarea lor profesionala, adica pastrandu-si optiunile deschise pentru viitorul carierei lor profesionale.

Cariera profesionala trebuie in prezent administrata ca si cum ai fi propriul tau angajat, tu insuti fiind seful ideal al micii tale "afaceri". Siguranta locului de munca a disparut de multa vreme si iti revine chiar tie sarcina de a gasi resurse noi si a iti dezvolta noi abilitati care sa iti permita sa ramai "valabila" pe piata fortei de munca. Excelenta la locul de munca va fi mereul atuul pe care te poti baza, nu doar femeile, dar si barbatii contand mereu pe acest lucru.

Implicarea in cadrul unor proiecte mai complexe aduce si o crestere a retelei de cunostinte profesionale, iar acest lucru este pozitiv pentru dezvoltarea unor relatii de munca eficiente si durabile. Cu timpul, femeile pot invata sa ofere chiar si expertiza pentru diverse proiecte sau activitati, iar construirea unei bune imagini profesionale de-a lungul intregii cariere va aduce mereu nu doar succese profesionale, dar si mai multi bani. Expertiza profesionala este de fapt un teritoriu unde femeile s-au aventurat mai rar si e mare pacat deoarece multi alti profesionisti ar dori sa castige un plus de experienta lucrand mai degraba cu o femeie decat cu un barbat.

In sfarsit, femeile moderne mai au nevoie si de organizatii si structuri profesionale care sa le promoveze mai accentuat interesele si sa le deschida noi orizonturi insa lucrurile nu se misca prea usor aici atat din cauza crizei economice accentuate cat si din cauza saraciei de resurse si a proastei gestionari a acelora care totusi exista. Iar daca femeile nu isi vor oferi singure aceasta mana de ajutor suplimentara atunci sa nu se astepte ca barbatii sa o faca in locul lor deoarece ei nici nu inteleg in amanunt problemele femeilor si probabil nici nu se simt in vreun fel responsabili din acest punct de vedere.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu