Animale de companie Lifestyle

Pisicile isi exprima afectiunea intr-o maniera paradoxala

Pisicile isi exprima afectiunea intr-o maniera paradoxalaProprietarii de pisici din Romania sunt intr-o continua crestere de ceva ani buni de zile, pisicile neavand cerinte mari in ce priveste intretinerea lor comparativ cu cainii de companie si fiind foarte indragite deopotriva de catre stapanii lor femei cat si de catre mare parte dintre barbati.
 
Desi relativ "ieftine" in ce priveste bugetul necesar pentru asigurarea unor conditii optime de viata, pisicile pot cauza mari batai de cap stapanilor lor prin distrugerea obiectelor din locuinta, prin firele de par prezente in toata casa si, nu in ultimul rand, prin comportamentul lor paradoxal care este uneori plin de afectiune si alteori marcat de un spirit ridicat de independenta.
 
Persoanele care detin pisici trebuie totusi sa inteleaga faptul ca o pisica isi face, cum se spune, de cap doar atunci cand se simte in elementul ei in locuinta unde isi duce traiul ani buni de zile, dar nu se va manifesta la fel de exuberant sau chiar obraznic intr-un mediu care nu le prieste si unde nu se simt apreciate si iubite mult de stapanii lor.
 
Acesta este motivul pentru care e recomandat sa tolerati, cu masura, energia aflata la cote ridicate a pisicii voastre deoarece, in ciuda comportamentului sau aparent ciudat, pisica va arata in modul sau aparte ca se simte bine in compania voastra si, implicit, ca a luat complet in posesie locuinta voastra care este de acum si "proprietatea" sa personala.
 
Nu reactionati prin urmare negativ atunci cand observati la pisica voastra urmatoarele comportamente, dar nici nu tolerati peste masura manifestarile obraznice, iesite din comun, ale pisicii pentru a stabili astfel o baza de incredere reciproca, dar si niste limite pe care pisica va intelege ca nu e bine sa le depaseasca:
 
1. Pisicile si mai ales pisicile de apartament care nu au alta companie decat propriii stapani au nevoie de alinturi mai dese peste zi, veterinarii chiar recomandand posesorilor de pisici sa le mangaie blanita macar de 3 ori pe zi si sa se joace cu pisica lor pentru a o reasigura de afectiunea lor. Pisicile adora in general sa fie mangaiate astfel, dar exista si situatii cand pot zgaria in joaca sau chiar musca usor stapanii. Nu este un comportament agresiv ci doar o felul specific al pisicilor de a-si arata la randul lor afectiunea. Exista si cazuri insa cand pisica nu doreste sa fie alintata si e bine sa o lasati in pace o vreme pana ce va "cersi" singura gesturi de alint din partea voastra.
 
2. Imediat dupa ce sunt alintate sau in alte ocazii cand se manifesta exuberant, pisicile pot incepe sa zgarie cu putere covorul, patura sau mobilierul, la fel cum procedeaza atunci cand doresc sa isi ascuta gherutele. Nu trebuie sa va suparati de daunele care le poate provoca o pisica atunci cand procedeaza in acest mod. Este bine totusi sa va procurati un covoras special pentru ascutit ghearele unde sa presarati periodic seminte sau fire de iarba-matei pentru a obisnui asa pisica sa zgarie doar in acel loc si nicaieri altundeva. Astfel veti impaca si capra si varza, pisica voastra fiind fericita, iar obiectele din casa voastra ramanand intacte, fara urme de zgarieturi.
 
3. Pisicilor le place verdeata la fel de mult ca si aerul curat, iar daca nu au ocazia de a se tavali in iarba pe afara atunci vor mirosi si chiar vor rontai toate plantele din locuinta voastra. Unele dintre aceste plante pot fi insa foarte toxice, chiar fatale pentru sanatatea pisicii si e recomandat fie sa tineti plantele in locuri inaccesibile pisicii, fie sa cultivati in casa doar plante care nu dauneaza sanatatii felinelor. Si in acest caz, nu va suparati atunci cand pisica va distruge o planta la care tineti mult deoarece e doar vina voastra ca ati permis acest lucru plasand planta intr-un loc unde pisica are acces liber.
 
4. Unii posesori de pisici se supara atunci cand pisica lor face gesturi incadrabile la capitolul "nesimtire" si considera ca pisica lor are nevoie de educatie din cauza acestor gesturi indolente. Motanii sunt recunoscuti pentru astfel de manifestari, nu de putine ori ei asezandu-se cu fundul catre stapanul lor sau direct pe capul acestuia precum si alte comportamente similare care pot supara o persoana mai sensibila. Pisicile la randul lor, pot demonstra asemenea comportamente "urate" in relatia cu stapanii lor, dar e bine de stiut ca o pisica care procedeaza astfel isi arata, contrar primei impresii, increderea deplina si afectiunea fata de stapanii sai. Nu incurajati cu dinadinsul astfel de manifestari la pisica voastra, dar nici nu le respingeti deoarece pisica se va "supara" pe voi si nu va va mai iubi la fel de mult ca inainte.
 
5. Nu in ultimul rand, retineti si faptul ca pisicile adora pur si simplu spatiile inchise tip cutie sau tunel deoarece aici pot gasi si un plus de caldura, si un plus de intimitate, dar si o modalitate placuta de joaca. Nu va suparati deci daca pisica voastra pare sa prefere uneori locurile retrase si intunecoase ci mai bine procurati-i diverse cutii si alte obiecte de dimensiuni mai mari unde pisica voastra sa se poata ascunde atunci cand doreste asta. Retineti totusi si faptul ca, atunci cand o pisica evita frecvent spatiile deschise, poate avea probleme mai serioase de sanatate si prezentati-va de aceea la veterinar de urgenta pentru un control detaliat atunci cand observati acest comportament suspect la pisica voastra.