Cariera Lifestyle

Nu va provocati seful trecand peste cuvantul sau

Nu va provocati seful trecand peste cuvantul sauIn relatiile de munca nu de putine ori se intampla sa ajungi la cutite cu seful tau direct si in asemenea momente iti doresti aproape instinctiv sa treci peste capul acestuia pentru a iti rezolva o problema sau a duce la bun sfarsit anumite sarcini profesionale de maxim interes in viziunea proprie.

Instinctele nu sunt insa intotdeauna de urmat la locul de munca, aici primand mai degraba experienta profesionala si ierarhiile oficiale stabilite in cadrul unei companii. A iti urma deci instinctul atunci cand ajungi in conflict cu seful direct este gresit si astfel iti poti atrage nu doar dusmania acestuia, dar si dezaprobarea celorlalti superiori la care urmeaza sa apelezi.

Ierarhiile profesionale din cadrul unei companii sunt la fel de necesare si importante ca si sistemul de grade militare utilizat in armata, bunul mers al afacerilor depinzand in mare masura de respectarea acestor ierarhii care asigura o mai buna organizare si functionare a intregii companii economice.

Erodarea relatiilor de munca dintre un angajat si seful sau direct constituie o problema care poate sa apara in mod frecvent in cadrul procesului de productie, dar ca regula generala de urmat va cadea in responsabilitatea angajatului sa gaseasca modalitatea optima de a recladi o relatie bazata pe incredere si profesionalism, si mai putin in responsabilitatea sefului, care de obicei are un program prea aglomerat pentru a se mai ocupa temeinic si de aceasta problema.

Chiar si problemele mai delicate, care privesc prostul tratament aplicat subalternilor de catre un sef abuziv, se rezolva tot prin respectarea scarii ierarhice, fara a se trece deci peste capul sefului direct. Este o chestiune de principiu, care merita inteleasa si aplicata constant si care va permite rezvolvarea pe cale profesionala a tuturor conflictelor, fara ale complicatii suplimentare.

Intrucat sefii sunt numiti in functie de catre conducerea companiei din motive bine intemeiate este deplasat ca subalternii lor sa incerce sa preia dansii o parte dintre indatoririle si obligatiile acestora si sa isi transfere automat cererea sau problema de serviciu catre persoana imediat superioara sefului direct. Se incalca astfel cele mai elementare relatii de munca si reactia la nivel superior va fi mereu una nefavorabila.

Exista totusi si situatii in care se poate trece peste permisiunea seful direct in dorinta de a rezolva anumite probleme stringente de munca insa aceste situatii sunt rare si nu trebuie sa se abuzeze de ele la nesfarsit:

– O problema urgenta de rezolvat atunci cand seful direct nu este disponibil pe moment;
– O eroare de natura profesionala cauzata de seful direct si care continua sa fie ignorata provocand daune companiei;
– Aspecte de natura legala precum furturile, abuzul de influenta, santajul sau hartuirea sexuala;
– Aspecte de natura medicala privitoare la starea de sanatate a sefului direct, care poate acuza tulburari mentale sau deviatii de comportament cauzate de consumul repetat de alcool sau droguri;
– Alte probleme care vizeaza direct imaginea companiei sau impieteaza asupra procesului de productie.

Intrucat sefii sunt de obicei foarte bine evaluati inainte de a fi numiti intr-un post de raspundere, situatii-limita precum cele amintite anterior sunt foarte rare, dar daca angajatii sesizeaza asemenea probleme desigur ca se impune sa le raporteze la un nivel superior intrucat ultima persoana cu care poti discuta asemenea aspecte este chiar seful tau direct.

Atat in relatia cu seful direct cat si in relatia cu alti sefi este totusi bine ca discutiile importante sa fie documentate, sa existe si dovezi concrete si, in general, angajatul sa faca tot ceea ce se impune pentru a fi acoperit in eventualitatea unor complicatii ulterioare.

Este de la sine inteles ca nimeni nu poate da un randament marit daca nu are incredere in seful direct si de aceea este indicat sa se ia si masuri in directia imbunatatirii si clarificarii relatiilor de munca, dar si sa se respecte intru totul scara ierarhica pentru ca astfel procedeaza toti profesionistii si pentru ca va fi mai bine asa atat pentru imaginea companiei cat si pentru viitorul angajatului in cauza.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu